TOB strijdend ten onder tegen aanstaande kampioen Volewijckers

Het is TOB niet gelukt de noordse buurman De Volewijckers wederom op puntverlies te trakteren. Tot nu toe is de ploeg van TOB-trainer Remco van Twiller de enige die koploper De Volewijckers punten heeft kunnen afsnoepen, maar dat lukte zaterdag niet. Onder grote publieke belangstelling was de boeiende wedstrijd een stuk minder emotioneel dan de eerdere editie in oktober, die toen gekenmerkt werd door de vele opstootjes. Daar was zaterdag geen sprake van, zodat het voor de toegestroomde toeschouwers een aantrekkelijk wedstrijd werd.

Hoewel TOB iets behoudender speelde dan normaal schoot het duel uit de startblokken en had de stand na zeven minuten al op 1-1 kunnen staan. Vrij snel na het beginsignaal van de uitstekende scheidsrechter Salamanakis dook Seranio Austin alleen op voor TOB-doelman Giorgio Kuiper. Die laatste wist de inzet van Austin te pareren. Maar doordat de thuisploeg de wedstrijd slecht uitverdedigde, kreeg Daley Venghaus op de rand van het strafschopgebied de bal. Maar zijn inzet belandde op de lat. Niet veel later was het bij de eerste de beste uitbraak van TOB Nick Koch die, na goed voorbereidend werk van Moamar Heerenveen, op 6 a 7 meter van Volewijckers-goalie Mitchel Vincken opdook. Maar de kopbal van Koch werd op katachtige wijze tot hoekschop verwerkt door Vincken, zodat de 0-0 op het scorebord bleef staan. De gasten hadden het beste van het spel en probeerden de TOB-achterhoede met veel lopende mensen en snelle diepteballen in de problemen te brengen. Maar tot grote kansen leidde dit niet.

Net voorbij het kwartier kreeg Issam el Bakkali een enorm grote kans op de 0-1, maar zijn inzet verdween tot opluchting van de TOB-ers naast het doel van Kuiper. Aan de andere kant was het Sergay Gemin die door Heerenveen bediend werd bij de eerste paal, maar de kopbal van Gemin ging voorlangs. De gastheren wisten steeds meer grip te krijgen op het spel van De Volewijckers en bleven, ondanks meer balbezit voor de bezoekers, eenvoudig overeind en gaven bijna niets weg. Vijf minuten voor de rust zette de formatie van trainer/coach Frank Schuitemaker nog één keer aan. Damiro Spier ontsnapte aan de aandacht van de TOBverdedigers en dook alleen op voor Kuiper. Die bleef de situatie meester en wist de gasten weer van scoren af te houden. Op slag van rust was het toch raak en kwam De Volewijckers verdiend op voorsprong. Damiro Spier werd goed weggestoken en kon alleen op Kuiper aflopen en schoof de bal onder de TOB-keeper door. Jamie de Geir probeerde nog met een uiterste krachtsinspanning de bal van de doellijn te halen maar kwam te laat waardoor de 0-1 een feit was. Niet veel later klonk het rustsignaal, wat de tegentreffer voor de hard werkende TOB-ers extra zuur maakte.

Bij aanvang van de tweede helft verliet TOB de verdedigende stellingen en probeerde aanvallender te spelen. Dit lukte niet direct waardoor het De Volewijckers nauwelijks in de problemen bracht. Na tien minuten in het tweede bedrijf leken de gasten de genadeklap uit te delen. Bij een hoekschop vanaf links kon verdediger Mohamed Reda El Kouaa geheel verlaten de bal onberispelijk tegen de touwen koppen en zette zo de stand op 0-2. De Volewijckers hield ook na deze treffer het beste van het spel en had via el Bakkali een aantal keer gevaarlijk kunnen worden. Maar de aanvaller van de gasten waande zich soms in het circus waardoor hij een aantal goede mogelijkheden om zeep hielp. Bij de grootste kans die De Volewijckers kreeg was het aanvoerder Dave Dekker die de inzet van de doellijn afhaalde en zijn ploeg voor een grotere achterstand behoedde. Halverwege de tweede helft kwam TOB het dichtste bij een aansluitingstreffer, toen Ngeze van dertig meter aan mocht leggen voor een vrije trap. Zijn kiezelharde inzet spatte echter uiteen op de lat buiten het bereik van Vincken.

Met nog tien minuten op de klok kreeg het strijdende TOB loon naar werken. Uitblinker Heerenveen sprintte via de linkerflank iedereen voorbij en zette Koch voor Vincken. De TOB-middenvelder liet zich deze kans niet ontnemen, scoorde de 1-2 en maakte de slotfase weer spannend. Twee minuten later was die spanning echter al weer verdwenen. Opzoek naar de gelijkmaker zette de thuisploeg achterin alle deuren op en daar profiteerde el Bakkali van. Hij bleef nu wel zakelijk en duwde met 1-3 de wedstrijd in het slot. In deze stand kwam geen verandering meer, waardoor De Volewijckers de negentiende zege van dit seizoen aantekende en weer een stapje dichterbij het aanstaande kampioenschap kwam.

Volgende week zaterdag moet TOB zich van deze nederlaag zien te herstellen in de uitwedstrijd tegen nummer drie OFC. De Volewijckers ontvangt thuis Blauw Wit (W). Bekijk hier de stand en het programma in Zaterdag 4b