Topscorer Ignacio (AFC): “Probeer belangrijk te zijn met goals”

Raily Ignacio gaat als topscorer de winterstop in. De AFC-spits blijft Dave Hertog (Pancratius) en Daniël Schermer (Purmersteijn) met punten voor. Hoewel Ignacio dit seizoen 12 doelpunten maakte, is hij niet helemaal tevreden over zijn persoonlijke en teamprestatie.

Wisselvallig seizoen

AFC beleeft een wisselvallig seizoen in de Tweede Divisie. De Amsterdammers haalden afgelopen jaar het kampioenschap binnen en kregen dit seizoen te maken met torenhoge verwachten die de club niet volledig kon waarmaken. Met een wedstrijd meer gespeeld staat AFC op de vijfde plaats met 22 verliespunten en 4 punten achterstand op de koploper. “Uiteindelijk sta je waar je staat en verdien je de positie, maar ik heb een wisselvallig gevoel”, reageert Ignacio. “Als ik puur naar mijn eigen prestatie kijk, dan ben ik ondanks mijn doelpuntenproductie ontevreden. Ik heb niet het gevoel van vorig jaar. Toen scoorden we bijvoorbeeld erg makkelijk, terwijl we dat dit seizoen niet doen.”

De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd speelde zaterdagmiddag met 2-2 gelijk tegen laagvlieger TEC. “Ik wil elke wedstrijd die ik speel winnen. Dat hebben we dit seizoen niet kunnen doen. Als je kijkt naar de afgelopen maand, dan pak je slechts een paar punten, terwijl je tegen tegenstanders speelt waar je gewoon van moet winnen. Dus ik ben blij dat het winterstop is, want het had ook niet langer moeten duren.” Ignacio merkt dat het kampioenschap van vorig jaar extra druk met zich meebrengt. “Als je kampioen bent, wil iedere club extra van je winnen. Je bent simpelweg de te kloppen ploeg. Bovendien haalt momenteel niemand zijn niveau, dus de tweede seizoenshelft moet iedereen er een stapje bij zetten.”

Aanknopingspunten

Ondanks de tegenvallende resultaten, ziet Ignacio voldoende aanknopingspunten om als team beter voor de dag te komen. “We zijn op de goede weg, zeker als je bijvoorbeeld naar trainingen kijkt. Het heeft zich alleen nog niet geuit in wedstrijden. Ik ben zeker positief en heb het gevoel dat we het kunnen omdraaien, maar momenteel loopt het nog niet zoals het moet lopen.” Ignacio was dit seizoen zelf al een aantal keer belangrijk met doelpunten. “Natuurlijk ben ik dankbaar voor de doelpunten die ik kan maken. Het zijn voornamelijk Yordi (Teijsse, red.) en ik die momenteel in goals belangrijk zijn. Ik hoop dat in de toekomst meer mensen gaan scoren en dat we meer kansen gaan creëren. Overigens heb ik dit seizoen zelf ook een hoop kansen gemist, dus dat moet ook beter.”

Ervaring

Het is voor Ignacio inmiddels het derde seizoen bij AFC. “Destijds zat ik niet helemaal lekker bij Kozakken Boys, dus toen ben ik daar vertrokken. Bij AFC kreeg ik het vervolgens goed naar mijn zin. In het eerste jaar handhaafde de club zich en in het tweede jaar werden we kampioen. Dit jaar doen we mee, staan we dichtbij de top, maar loopt het nog niet helemaal.” De oud-speler van onder meer ADO Den Haag en FC Dordrecht probeert zijn ervaring over te brengen op de spelersgroep. “Natuurlijk heb je zelf dingen meegemaakt waar je met je teamgenoten over probeert te praten. Maar wat ik bovenal probeer te doen, is belangrijk zijn met goals. Dat kan ik als de beste. Ik ben niet de leider door tactische aspecten aan te geven, maar door het verschil te maken in doelpunten.”

Dat gaat Ignacio de tweede seizoenshelft dan ook nóg meer proberen te doen. “Ik kijk altijd eerst naar mezelf, dus hoop dat ik een hoop belangrijke doelpunten kan maken. Daarnaast hoop ik dat het teamgevoel blijft en dat we daardoor zoveel mogelijk wedstrijden kunnen winnen.” Dan kan er voor AFC nog een hoop mogelijk zijn, want de aansluiting bij de top is zeker niet onhaalbaar. “We willen zolang mogelijk meedoen en dan kijken we wel waar het schip strandt.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC