Home / Derde Divisie zondag / Trainen in coronatijd: “Het stelt gewoon nog niet zoveel voor”
AFC

Trainen in coronatijd: “Het stelt gewoon nog niet zoveel voor”

Seniorenteams mochten bijna een maand geleden onder strikte maatregelen op het trainingsveld verschijnen. Het geeft trainers de mogelijkheid om het nieuwe team voor volgend seizoen gedoseerd voor te bereiden op wat komen gaat. Al zitten de beperkingen vaak nog in de weg.

Laag pitje

“Het trainen stelt gewoon nog niet zoveel voor”, vertelt Cor ten Bosch, hoofdcoach van JOS Watergraafsmeer. “We kunnen nog weinig oefenen, omdat we voortdurend uit elkaar moeten blijven. Een simpel positie- of partijspel kunnen we al niet doen. Natuurlijk kun je ze bezighouden, en dat doen we dan ook wel, maar dan kom je toch uit op loopwerk, pass- en trapoefeningen en afwerken op doel. Veel verder kom je niet.”

JOS Watergraafsmeer kan zich volgend seizoen klaarmaken voor de Derde Divisie, zo kreeg de club afgelopen week van de KNVB te horen. De voorbereidingen staan echter nog op een laag pitje. “Wij trainen één keer in de week om bij elkaar te zijn. We wachten rustig af wanneer we het teken krijgen om te mogen beginnen. Mocht niets veranderen en we gaan pas in september volledig trainen, dan verwacht ik dat we niet eerder dan in oktober competitievoetbal spelen.”

Trainingsopbouw

Ook AFC is een aantal weken geleden weer begonnen met de trainingen. De technische en medische staf besloten om de lange periode, die is ontstaan door het schrappen van de competitie, te gebruiken in de trainingsopbouw. “De eerste twee weken hebben we geen bal geraakt, want toen waren we vooral bezig met core training. Sinds 1 juni zijn we begonnen met bal, dus iedereen is weer happy om te voetballen”, legt Uli Landvreugd uit.

De oefenmeester had sinds de coronacrisis een opbouw in zijn hoofd die tot nu toe precies uitkomt. Landvreugd hoopt dan ook dat dit de komende periode aanhoudt. “Ik hoopte begin juni weer met een bal te trainen. Hopelijk kunnen we half juli weer full contact aan de slag met de senioren. Dan zijn we in staat begin september te spelen. Dat is een week later dan de andere jaren.”

Oefenprogramma

Beide trainers hebben het oefenprogramma voor volgend seizoen klaarstaan, al is daarin eveneens weinig om op te rekenen. “Het hele voorbereidingsprogramma is onder voorbehoud, maar we kunnen bijvoorbeeld de oefenwedstrijden een maand doorschuiven”, vertelt Ten Bosch. “Stel dat we begin september mogen beginnen, dan beginnen we de voorbereiding half juli. Indien nog niets bekend is, schuiven we alles door naar achteren.”

Met alle onzekerheid zit er niets anders op dan de spelers zo goed mogelijk klaar te stomen voor het divisievoetbal dat de clubs na de zomer gaan spelen. AFC als titelkandidaat in de Tweede Divisie, JOS Watergraafsmeer als nieuwkomer in de Derde Divisie. “Eigenlijk is de voorbereiding wat gunstiger, omdat we al op 1 juni zijn begonnen om met bal te trainen. Het zorgt in ieder geval voor een betere opbouw in onze voorbereiding”, aldus Landvreugd.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Send this to a friend