Trotse Orlando van Wort ruilt RODA ‘23 in voor Elia Lythrodontas

Orlando van Wort

Van Wort, die al een aardig lijstje clubs achter zijn naam heeft, kon deze zomer voor het eerst een buitenlandse club toevoegen aan zijn lijstje. De 21-jarige Amsterdammer had zichzelf bij RODA ‘23 in de kijker gespeeld bij verschillende profclubs.

Van Wort had van jongs af aan de droom om profvoetballer te worden, net als alle andere jongens uit de buurt. Profvoetballer worden is niet voor iedereen weggelegd, besefte hij echter ook.  Van Wort begon als kleine voetballer bij Blauw Wit, daarna volgden nog clubs als: Pancratius, Legmeervogels en RODA ‘23. 

De aanvaller kwam bij Legmeervogels als een puber die van voetbal hield. In de ochtend ging hij naar school en daarna was voetballen het belangrijkst. Voetballen was zijn leven alleen was Van Wort nog niet ontdekt door een topclub. Profclubs scouten heel veel jongens op jonge leeftijd, zodat zij veel keuze hebben en hun eigen speelstijl vroeg kunnen aanleren, maar dat betekent niet dat je op latere leeftijd niet meer gescout kan worden. Dat merkte Van Wort ook: hij werd op zijn zeventiende voor het eerst gescout door FC Dordrecht. “Ik was heel blij dat ik alleen al uitgenodigd werd door Dordrecht. Het was mij uiteindelijk helaas niet gelukt om aangenomen te worden door bepaalde omstandigheden, maar het heeft mij wel getriggerd,” vertelt hij met trots. 

Door de uitnodiging zag Van Wort in dat het altijd haalbaar is en dat leeftijd helemaal niks uitmaakt. Uit het niets kwam een paar jaar later een belletje van de trainer van RODA ‘23. “Ik werd opeens gebeld door de Bnar Toofeek. Ik kende hem niet, maar toen kwam Bnar  met een goed verhaal en heb ik Legmeervogels ingeruild voor RODA ‘23.” Daar speelde hij twee jaar met veel plezier.

Seizoen 2019/2020 was een erg goed seizoen voor Van Wort, hij kreeg aandacht van 4 buitenlandse clubs. FC Lommel, Oostende, Aris Limassol en Elia Lythrodontas, twee teams uit België en twee uit Cyprus. Uiteindelijk koos hij toch voor een avontuur op Cyprus. “Ik ben hier nu twee maanden en het bevalt mij erg goed. De faciliteiten, het eten en de trainingen dat is allemaal goed geregeld”, aldus Van Wort. In het begin had hij het erg zwaar. Een hele nieuwe speelwijze en voor elke training had hij een looptraining. “Ik was al kapot voordat de training begon en daarna ook nog een hele lange warming-up.” Gelukkig was het alleen een onderdeel van een voorbereiding en niet dagelijks. In de voorbereiding heeft Van Wort zich kunnen laten zien en hij lijkt zeker van een basisplaats. Inmiddels kent hij zijn teamgenoten goed, waaronder een aantal spelers met een mooie carrière op hoger niveau op Cyprus. Dat is uiteindelijk ook zijn doel.

De oudere jongens helpen hem een ook krijgt hij veel steun en positieve berichten vanuit thuis. Zijn familie en vrienden zijn erg trots op hem. Dat zijn de mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt en hebben gezien dat hij er heel hard voor heeft gewerkt. Zijn zaakwaarnemer Thanasi Ntinoudis heeft ook gezien hoe hard Van Wort hier heeft voor gewerkt en is daarom ook apetrots wat Orlando heeft bereikt. Ntinoudis trainde dagelijks met Van Wort om hem klaar te stomen voor deze stap. Aan dit succes kan je dan ook maar een spreekwoord aan verbinden: hard werken wordt altijd beloond. 

Het derde niveau in Cyprus is volgens Orlando niet zijn eindstation. “Ik wil zo snel mogelijk naar het tweede niveau en van daaruit zien we wel verder. Ik voel mij op dit moment goed en kijk erg uit naar het begin van de competitie. Het voelt alsof het nu mijn moment is om mezelf te laten zien en daar heb ik heel veel zin in en alle vertrouwen bij”, aldus Van Wort.

Tekst: Auke Kooreman 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)