Home / Derde Divisie zaterdag / Uitblinker Meendering kijkt terug: “Bij Swift kreeg ik de kans om mezelf te laten zien”

Uitblinker Meendering kijkt terug: “Bij Swift kreeg ik de kans om mezelf te laten zien”

Joost Meendering stapte in de zomer van 2019 over van Swift naar ODIN ’59. Het was een keuze die uitstekend uitpakte, want de jonge doelman staat inmiddels iedere week bij de Heemskerkers in het basiselftal. Bovendien strijdt hij met de vereniging volop mee voor de bovenste plaatsen.

De doelverdediger, die een verleden heeft in jeugdelftallen van FC Volendam, Ajax en FC Utrecht, maakte een sterk eerste jaar mee. “In het begin was het even wennen, want er waren veel nieuwe spelers in de selectie. Vier weken na de competitiestart kwamen we echter op gang en wonnen we veel. We zijn in de KNVB Beker door Vitesse uitgeschakeld in het Gelredome. Het is natuurlijk een prachtige ervaring om daar te voetballen”, stelt Meendering, die een korte aanpassingsperiode nodig had. “Ik moest vooral wennen aan een keer extra trainen in de week, maar de intensiteit lag bij Swift ook al hoog. Daar hadden we overigens ook jongens die hoog hadden gevoetbald of hoger wilden spelen, dus in dat opzicht veranderde er niet heel veel.” In de competitie merkte Meendering echter wél een verschil. “Dan komt het meer om details aan, het verschil tussen een wedstrijd winnen of verliezen.”

De 1.90 meter lange Meendering speelde tussen 2016 en 2018 bij FC Utrecht, maar voetbalde daar steeds minder. In zijn laatste seizoen maakte hij zelfs geen minuut op het veld, waardoor hij besloot verder te kijken. Swift kwam vervolgens met een mooi aanbod. “Het was mijn doel om lekker te voetballen en het plezier in voetballen weer terug te krijgen. Bij Swift kreeg ik de kans om mezelf als eerste keeper te laten zien, al moest ik natuurlijk nog wél mijn best doen.” Het betekende dat Meendering eveneens een overstap maakte van een prof- naar amateurclub. “Natuurlijk is dat een groot verschil, want ik kwam met jongens te spelen die vaak ook een goede maatschappelijke carrière hadden en daardoor andere aspecten van het leven ook belangrijk vonden. Bij FC Utrecht was iedereen natuurlijk gefixeerd op voetbal, alleen bij Swift draaide het bijvoorbeeld eveneens om een biertje na de wedstrijd.”

Na een seizoen bij Swift vertrok hij richting ODIN, waar hij nog altijd met veel plezier speelt en bijleert. “Op een hoger niveau zie je dat spelers langer naar je blijven kijken voordat ze schieten. Bovendien merk je het verschil bij de passing, voorzetten en de ballen achter de verdediging. Hoe beter het niveau is, des te lastiger het voor een keeper is om dat in te schatten. Daarnaast komt het stukje coaching erbij kijken, want op een hoger niveau is het belangrijker dat verdedigers goed staan dan op een lager niveau.”

Het nieuwe seizoen van ODIN is inmiddels begonnen. Twee weken geleden verloor ODIN met 3-1 van Staphorst, terwijl de wedstrijd van afgelopen week werd afgelast. “De nederlaag was wel wat geflatteerd. Alleen merk je wél dat we wat stappen moeten zetten. Dan heb je het over een stukje scherpte voor het doel, zowel aanvallend als verdedigend. Het stond simpelweg niet zoals we dat wilden.” Meendering hoopt met ODIN de komende jaren mooie prestaties neer te zetten. “Ik heb het goed naar mijn zin, dus ik hoef zeker niet weg. Afgelopen seizoen hadden we kans om te promoveren via een kampioenschap of nacompetitie. Daarom is het dit seizoen ook onze doelstelling om in de top vijf te belanden. Dan kan ik wellicht samen met ODIN naar de Tweede Divisie.”

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend