Uitcomplex WVHEDW neemt vormen van een syndroom aan

Zaterdag eersteklasser WVHEDW is nog altijd zonder uitzege dit seizoen. Op bezoek bij FC Aalsmeer gaf de ploeg van interim-trainer Sjaak Tersteeg tot twee keer toe een voorsprong uit handen. Door een 2-2 gelijkspel lieten de Amsterdammers bovendien een gouden kans lopen om zich zo goed als zeker veilig te spelen.

“We hebben ons enorm tekort gedaan”, verzuchtte Tersteeg. De laatste winstpartij buitenshuis dateert inmiddels alweer van 21 april 2018, uitgerekend in Aalsmeer: 1-2. Een ‘uitcomplex’ wil hij zoveel mogelijk de kop indrukken. “Ik begin iedere wedstrijd op nul, maak een strijdplan en dan zit het niet in mijn hoofd dat we nog niet gewonnen hebben. Dat blok ik eigenlijk meteen. Misschien speelt het onbewust bij de jongens, maar daar hebben we het niet over. Je moet jezelf ook geen complex aanpraten.”

Het begon nog zo goed voor de Amsterdammers. Na anderhalve minuut werd Mick van Moerkerk de diepte ingestuurd, kon hij doelman Jeremaih Veldman (verving de niet-fitte Nick van der Wiel) omspelen en de 0-1 in het lege doel schuiven. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Uit een indirect genomen vrije trap knalde Aalsmeer-aanvoerder Burak Sitil de 1-1 in de verre hoek.

Toch bleven de betere kansen voor de bezoekers. Damien de Vegt mikte rakelings over, een lobje van Van Moerkerk werd ternauwernood van de doellijn gehaald, Veldman voorkwam met een fraaie redding een treffer van Joost Heij en na rust kreeg Willem Kiel de bal niet in een leeg doel. Het duurde tot de 71ste minuut voordat er weer verandering kwam in de score. Nadat Heij even daarvoor een gigantische kans onbenut liet, was de clubtopscorer op aangeven van invaller Richard Lynch wel trefzeker. “Daarna had ik het gevoel: dit gaan we niet meer weggeven.”

Toch lukte het FC Aalsmeer om ook deze achterstand weg te poetsen. Daarbij kreeg het wel enige hulp van doelman Jordy Heimens. Nadat een schot van Calvin Koster tegen de lat eindigde, ging bal via de hand van Heimens alsnog in het net. “Een beetje de Wet van Murphy met alles wat tegen had kunnen zitten”, vond Tersteeg. “Het was een individuele fout. Jordy houdt ons ook weleens in de wedstrijd, nu was hij het even kwijt. Maar we gaan het niet op één wedstrijd afhangen.”

Voor de Aalsmeerders leverde het gelijkspel een ‘welkom punt’ op. Na drie nederlagen op rij kon de ploeg van Cor van Garderen ook een positief resultaat goed gebruiken in de strijd om de nacompetitie te ontlopen. “Nu hebben we het wel rechtgezet, meestal ontbrak het juist aan veerkracht. De jongens hebben heel hard gewerkt.” Dat het een gelukkig punt is, maakt hem weinig uit. “Dit heb ik vaak genoeg gehad. Tegen ARC moesten wij winnen. Daar laat je wat en hier krijg je wat.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.