Valse competitiestart AFC na inspiratieloze eerste helft

Het is AFC zaterdagmiddag niet gelukt om het gevecht in de Tweede Divisie goed te openen. Op het gloednieuwe complex gingen de Amsterdammers met 1-4 onderuit tegen het sterkere Katwijk.

De nog altijd regerend kampioen in de Tweede Divisie begon onder toeziend oog van honderden toeschouwers mat aan de eerste helft. De eerste kans was nog wel voor AFC. Guus Jan van Weerdenburg bracht na een actie aan de linkerkant van het veld zijn teamgenoot Joël Tillema in stelling, maar de speler kon net niet bij de hoge bal om gevaar te stichten in het strafschopgebied van Katwijk.

De thuisploeg hield in de eerste tien minuten het overwicht, maar daarna nam Katwijk het spel steeds meer over. Via onder meer Killian van Mil kreeg het de nodige kansen, terwijl AFC steeds verder achteruit ging lopen. Het was te danken aan het uitstekende druk zetten van Katwijk. Waar AFC gedurende de eerste helft zeer onnauwkeurig was in de passing, lukte het de bezoekers om de juiste keuzes te maken. Daar ontstond dan ook het eerste doelpunt uit. Na een snelle aanval aan de rechterkant kreeg Ahmed El Azzouti de bal op een presenteerblaadje aangereikt. De voetballer hoefde uitsluitend nog tegen de bal aan te lopen: 0-1.

De openingstreffer schudde AFC allerminst wakker, want de gastheer bleef slordig aan de bal en verzuimde om Katwijk op een goede manier vast te zetten. Het zorgde voor een aanwezige Ulrich Landvreugd langs de kant van AFC die zijn ploeg naar voren probeerde te stuwen. Het tegendeel lukte, want Katwijk begon steeds meer te profiteren van de onnauwkeurigheden van de tegenstander. Het resulteerde in de tweede treffer voor Katwijk dat Van Mil na een schitterende aanval de bal bij de tweede paal zag binnenglijden, waardoor AFC met een ruime achterstand naar de kleedkamers ging.

AFC kwam in de tweede helft anders naar buiten en creëerde direct de nodige kansen. Invaller Kenny Teijsse bracht een hoop frisse energie in de ploeg, waardoor de thuisploeg meer in het strafschopgebied van de tegenstander kwam te spelen. Railly Ignacio zorgde eerst nog voor een kans voor zichzelf met een volley, maar keeper André Krul keerde de bal. Een minuut later maakte hij alsnog de belangrijke aansluitingstreffer, waardoor AFC terug in de wedstrijd was: 1-2.

De treffer van AFC zorgde een korte tijd voor een open wedstrijd, waarbij beide clubs kansen kregen. Het was Katwijk die uiteindelijk de 1-3 maakte. Eerst was het Rick van der Meer die de bal uit een vrije trap tegen de binnenkant van de paal schoot. Kort daarna maakte Marciano Mengerink alsnog de treffer door in de lange hoek raak te schieten, waardoor AFC weer een nieuwe tegenvaller moest incasseren.

Landvreugd probeerde met verschillende invallers, waaronder Oussama Siali en Splinter de Mooij, om de wedstrijd opnieuw te kantelen, maar veel veranderingen bracht het niet in het Amsterdammers spel. In het laatste kwartier probeerde AFC om nog het laatste stukje energie uit het elftal te persen en kreeg het nog de nodige kansen via Teijsse en De Mooij, maar uiteindelijk was het aan de andere kant raak. Robbert Susan bezorgde AFC aan het einde van de wedstrijd een zure nasmaak met de laatste treffer van het duel: 1-4.

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC