zui-hbok
Spits Kaars in duel om de bal tegen Zuidvogels

Valse start HBOK

In de zaterdag 1e klasse A beleefde HBOK een vervelende middag. In Huizen bij HSV Zuidvogels kreeg de ploeg van Juan Coto in de ‘dying seconds’ de spreekwoordelijke deksel op de neus en verloor HBOK schlemielig aan de boorden van het Gooimeer met 3-2.

Na een vlekkeloze voorbereiding met weinig tegenslag, begon HBOK vol vertrouwen aan de ontmoeting met het Huizense Zuidvogels als tegenstander in de reguliere competitie. De groen-roden uit Huizen hadden genoeg weerstand in de voorbereiding getroffen, maar op basis van een beter doelsaldo werden zij alsnog bekerpoulewinnaar.

Het was vooral thuisploeg Zuidvogels dat de klok sloeg in de eerste helft. HBOK slaagde er niet in om in het eigen spel te komen en mogelijkheden te creëren. De ploeg van Juan Coto kwam af en toe in de buurt van Zuidvogels doelman Danny Versteegt, maar het was dan telkens net niet. De HBOK spitsen Dennis Kaars en Jeffrey Bok werkten weliswaar hard, maar kwamen steeds een fractie tekort. Het overtal in de achterste linie van Zuidvogels had de zaken prima voor elkaar en waren in control. Aanvallend waren de gastheren gevaarlijk met een kopbal, die maar net over ging en een schot van Angelo Groen dat nog onderweg werd aangeraakt. Joey Potveer zag – buiten een rits aan terugspeelballen – aan zijn kant zodoende genoeg actie voor zijn doel.

Slordig balverlies

Het probleem was vooral de onsamenhangendheid van HBOK. Coach Coto moest zijn pupillen regelmatig luidkeels aansporen en corrigerend optreden. De nonchalant ogende Bilal el Amrani – die qua werklust onderdeed voor zijn ploeggenoten – was aan de bal af en toe wel aardig bezig, maar het leverde geen mogelijkheden of kansen op. Hij leed te vaak slordig balverlies. Mede daardoor kon de ploeg moeilijk aansluiten en werd de ploeg van Juan Coto welgeteld maar één keer aanvallend echt gevaarlijk. Voor het overige creëerden HBOK nauwelijks iets.

Het gevaar aan Zuidvogels zijde kwam vooral van de rechterkant, maar vond met enige regelmaat de sterk spelende Nerivio Kasanwirjo op zijn pad. De lichtvoetige technische verdediger met zijn vrolijk wapperende dreadlocks, was een ware lust om te zien spelen. Hij moest wel met zijn ploeggenoten na ruim twintig minuten een tegendoelpunt toestaan. Een aanval over meerdere schijven ging daaraan vooraf. In een uiterste poging het gevaar te keren, gleed Donny Rijnink de bal laag in eigen doel: 1-0. Ondanks de ongelukkige tegentreffer voor HBOK viel daar niets op af te dingen.

Buitenkansje

Hoewel HBOK als team de scherpte miste het spelbeeld om te zetten én om een doorbraak te forceren, probeerde het wel om wat meer uit de schulp te kruipen. Net toen de toeschouwers al op weg waren naar een versnapering, sloeg HBOK keihard toe. Via de linkerflank werd centrumspits Kaars bereikt, die met een lepe bal Jeffrey Bok een haast niet te missen kans bood: 1-1.

Na de thee oogde het spel van de HBOK feller, maar al snel overheerste opnieuw het onnodig gebrei op zoek naar een openingen. Wel lag het tempo na rust wat hoger en werd de bal sneller diep gespeeld. De ploeg uit Zunderdorp sloot beter aan naar voren, met meer lef. In de fase dat HBOK de zaken onder controle leek te hebben, sloeg Zuidvogels deze keer toe. Wederom viel het aan over de rechterflank, waar Imar Kort een strakke lage bal bij de 1e paal plaatste. De verdediging van HBOK kwam een teenlengte te kort om de 2-1 van Nigel van Zelst te voorkomen.

Slordig uitverdedigen

Zowel HBOK als Zuidvogels grepen het volgende moment aan om te wisselen. Romello Austin kwam de HBOK-aanval versterken, er werden ook enkele team tactische zaken omgezet. In de laatste twintig minuten ging HBOK verwoed op zoek naar de gelijkmaker, waardoor het gevaar steeds meer toenam. Een toegekende vrije trap op links, zo’n 30 meter van het doel van Zuidvogels, werd een prooi voor Jeffrey Bok. Een opportuun geschoten bal, maar zonder geluk vaart niemand wel. De bal kreeg flink snelheid mee en gleed hard door, buiten het gehinderde zicht van keeper Versteegt. Hij was zodoende niet bij machte om de 2-2 te verhinderen.

Het werd daarna iets feller, arbiter Roelof Luinge maande tot kalmte en trok geel na stevig ingrijpen van Kasanwirjo. De overdreven reactie van de Zuidvogels bank leidde kort tot een vlammetje in de pan. Waar het publiek zich al verzoende met het verder zoutloze gelijkspel, viel er toch nog een keer te juichen. In de 91ste minuut mocht de thuisploeg aanleggen voor een vrije trap. Slordig wegwerken leidde tot een rebound. Middenvelder Hidde van Erkel was er als de kippen bij om Potveer met een hard schot van dichtbij in de uiterste hoek te verschalken: 3-2. In de verdere blessuretijd minuten lukte het HBOK niet om te scoren, waardoor de ploeg van Coto met de deksel op de neus afdroop naar de kleedkamer.

Nerivio Kasanwirjo direct na afloop: “Heel erg jammer dit. We hebben hard gewerkt. Ontzettend balen dat we dit net voor tijd zo makkelijk weggeven”.

Verslag en foto: Harold van Ineveld

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)