Home / slideshow / Van Gelder ‘happy’ bij SDZ: “We moeten van elke tegenstander winnen”

Van Gelder ‘happy’ bij SDZ: “We moeten van elke tegenstander winnen”

Tim van Gelder maakte in de zomer de overstap van ODIN ’59 naar SDZ. Een transfer van de Derde Divisie naar de Eerste Klasse, maar zéker met een achterliggende gedachte. “De redenen waarom ik ben overgestapt, zijn eigenlijk allemaal uitgekomen”, vertelt Van Gelder.

Transfer

De inmiddels 26-jarige linksback kwam op een ongebruikelijke manier terecht bij SDZ. Hij stuurde namelijk zélf een e-mail naar de club met de vraag of deze interesse in hem had. Dat had SDZ en na een aantal gesprekken werd een overeenkomst gesloten. Een beslissing waar Van Gelder nog altijd blij mee is. “Het is voor mij onder meer dichtbij mijn huis, dus het scheelt behoorlijk reistijd. Bovendien is het een gezellige, leuke groep. Er zijn dit seizoen volgens mij zeven jongens bijgekomen, maar dat past super goed bij elkaar. Daardoor worden we een hechte groep die ook nog eens goed voetbalt.”

Het hoofdmacht van SDZ had het aan het begin van het seizoen nog lastig, aangezien er verschillende nieuwe spelers bij kwamen. “In de voorbereiding zag je dat we aan het zoeken waren. We hadden namelijk een redelijk grote groep die nog niet op elkaar was ingespeeld. Dat was de reden dat we het in de voorbereiding nog lastig hadden en aan het zoeken waren wat het beste systeem was.” Uiteindelijk heeft het elftal de juiste balans gevonden en zijn de prestaties uitstekend te noemen. “We hebben eigenlijk nog teveel punten laten liggen als je kijkt hoe dominant we spelen. Het is erg leuk om mee te maken dat het leeft en we samen wat neerzetten. Eigenlijk moeten we van elke tegenstander winnen.”

Niveauverschil

Van Gelder maakte met zijn overstap een transfer wat hem twee niveaus lager liet spelen. Een échte leidersrol laat hij liever aan andere spelers over, al heeft hij zélf wel degelijk een belangrijke bijdrage. “Of ik een leidersrol heb? Zo zie ik dat niet. We hebben best een aantal jongens die al langer bij SDZ spelen en ouder zijn, die een leidersrol op zich nemen. Maar uiteindelijk leer je allemaal van elkaar en iedereen heeft zijn specifieke kwaliteiten. We hebben allemaal wat bagage die helpt het niveau omhoog te brengen. Waar mijn toegevoegde waarde ligt, is dat ik er altijd voor wil gaan en nooit een moment verslap. Dat is uiteindelijk ook de kracht van het team: we hebben geen ‘sterspelers’ of jongens die enorm boven het team uitsteken en daardoor niet kunnen missen. We bezitten een redelijk vergelijkbare groep die er voor vecht.”

Qua niveau merkt Van Gelder wel degelijk een behoorlijke verandering. “Ik vind vooral de tegenstand een stuk minder. Die had ik dan ook hoger ingeschat. Ik weet niet of dat komt doordat wij goed spelen óf het niveau in de Eerste Klasse echt lager is geworden. Maar ik denk regelmatig: deze tegenstander zou er niet één moeten zijn op ons niveau. Het verschil is gewoon te groot.” Hij schat het niveau van zijn elftal dan ook een stuk hoger in. “Als wij het zouden opnemen tegen ODIN of een andere Derde Divisieclub, dan kunnen we het de clubs behoorlijk lastig maken. Ons niveau doet daar gewoon niet zoveel voor onder. Het niveauverschil in de competitie vind ik echter groter voor mezelf.”

Kampioenschap

SDZ zit momenteel volop ambities. “Het eerste doel is om zo snel mogelijk naar de Hoofdklasse te gaan. Als we nu naar het eerste half jaar terugkijken, dan moet het écht mogelijk zijn.” Van Gelder hoopt dat dit snel gaat lukken. “Ook zeker qua tegenstand. Tijdens een aantal wedstrijden die we hebben gespeeld, tegen onder meer Papendorp, De Meern en Fortuna Wormerveer, stonden we met de rust met 4-0 of 5-0 voor. Dan kijk je elkaar aan van: de wedstrijd is klaar. Je krijgt natuurlijk meer voldoening als je er écht hard voor werkt en vervolgens de wedstrijd wint.”

De vleugelverdediger heeft er vertrouwen in dat het dit seizoen al mogelijk is. Het team staat momenteel tweede, met drie punten achterstand op koploper De Zouaven. “Onder ons zijn onze grootste concurrenten AFC en AGB.” Mocht het kampioenschap er toch niet inzitten, dan kan nacompetitie ook een interesse optie kunnen zijn. “Het liefst worden we kampioen, want als we als periodekampioen de play-offs in gaat moet je zeker mazzel hebben. Er zijn namelijk maar weinig plekken voor behoorlijk wat teams. Maar het geeft ons natuurlijk een extra mogelijkheid. Met de selectie die we hebben moet een kampioenschap echter kunnen”, aldus Van Gelder.

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend