RODA'23

‘Vechtmachine’ RODA’23 buigt niet voor Antibarbari

RODA’23 won zondagmiddag zijn tweede wedstrijd in het seizoen. Na de goede overwinning op 15 oktober in Hooglanderveen, wist de ploeg van Bnar Toofeek daar geen passend vervolg aan de geven. RODA maakte er op een waterkoude grijze middag, thuis op eigen veld tegen de Rotterdammers, een voetbalgevecht van. De Rodianen knokten zich leeg en kwamen uiteindelijk tamelijk onverwacht nog boven water: 2-1.

Tegen RODA, dat was veranderd in een Zuid-Amerikaanse vechtmachine, was er in de laatste fase van de wedstrijd nauwelijks nog sprake van zichtbare aanleg bij de geprezen studentenploeg Antibarbari uit Rotterdam. Antibarbari, een samengestelde jonge ploeg van de Erasmus Universiteit en ontstaan uit samenvoegingen van studentenverenigingen – waar je nog vijf seizoenen dispensatie krijgt als je wilt blijven voetballen na je studie – was voetbaltechnisch de bovenliggende partij. Maar, de vaardige studenten verkeken zich op de wils- en daadkracht van de geplaagde Rodianen, die meer onder hoogspanning staan dan men gewend is in Bovenkerk.

Het begin was in elk geval ‘barbaars’. RODA-speler Mike de Leeuw moest al na een paar minuten gedwongen de kleedkamer opzoeken. Hij raakte in een fel duel dusdanig geblesseerd dat een aftocht onvermijdelijk was. Vervolgens ontspon zich een fysiek duel, waarin beide ploegen alles behalve aftastend waren, maar het rommelige spel leverde geen grote kansen op.

0-1 Koen van der Wolk
0-1 Koen van der Wolk

Een solo van Rodiaan Thomas Steinhart had een beter lot verdient. Dat was voor RODA misschien wel het beste wapenfeit van voor de rustpauze. Na rust bracht Antbarbari-coach Patrick Kok veel nieuwe frisse benen. De uitploeg, spelend in de trainingsshirts, kwamen heel voortvarend uit de kleedkamer. Het was Koen van der Wolk die voor de (verdiende) 0-1 zorgde. RODA-doelman Lars van Oerle voorkwam vervolgens in de directe fase daarna met twee belangrijke reddingen een grotere – en wellicht ook onoverbrugbare – achterstand voor RODA.

LARS VAN OERLE
Van Oerle redt

Na een goed uur dwong RODA aanvallend wat meer af. Een korte corner met Abdellah ‘Appie’ Attalj en Tom Kok leverde gevaar op en zelfs de gelijkmaker: 1-1. Tom Kok, belangrijk voor de thuisploeg, wist wat hij wilde: “We hebben voor de wedstrijd afgesproken wat we zouden gaan doen. Het idee was om de bal ineens voor te gooien. Ik heb een goede trap, in principe moet dat goed gaan. Appie staat bij me, in geval van een korte bal om voor mezelf een betere positie te creëren. Dan moet de bal richting de verre hoek, aanraken door één van ons is een doelpunt en bij niet aanraken ook. De bal zat er mooi in. Bovenkant winkelhaak.” Ook Antibarbari liet zich nog gelden met een vrije trap van Joe Thomas en een vrije kopkans van Rik Hermus.

1-1 Tom Kok

In de belangrijke eindfase ziet Attalj zijn teamgenoot Kok geheel over het hoofd, en dat liet de ‘nummer 10′ weten. Kok: ,,We blijven heel erg positief naar elkaar. Dat vind ik ook goed. Als je ziet wat ‘Appie’ doet en kan doen voor ons, en hij is een heel ervaren speler, dan moet hij in zo’n situatie over de bal heen kijken. Al eerder in de wedstrijd gebeurde dat niet. En dat wilde ik wel in het heetst van de strijd laten merken. Zo werkt dat soms, als je denkt de 2-1 te kunnen maken. Als je ziet hoe we uiteindelijk die tweede goal met elkaar vieren, dan zijn we weer beste maten.”

TOM KOK
Kok viert de 1-1 uitgelaten en emotioneel

Want, RODA kwam in de blessuretijd alsnog op een 2-1 voorsprong. Milan Egberts knikte de bal knap binnen, zag ook Kok die de bal met gevoel voorgaf. ,,Het was een bal die ik bij de eerste paal half hoog neerleg, waar iemand moest zijn. De kwaliteiten van Milan is altijd in de zestien komen. Dat bespreken we ook met elkaar, dat het nu goed uitpakt is heel erg mooi.” Antbarbari-doelman Noud Veldman baalde van dat laatste moment. ,,Het was echt niet goed van ons vandaag, laat dat duidelijk zijn. Bij de tweede tegentreffer dacht ik dat ik de bal al vast had. Hij (Egberts, red.) komt er op het laatst nog goed voor met het hoofd.”

Egberts milan
Egberts met de 2-1

Kok prees zijn ploeg. ,,We hebben goed gevochten en als collectief zijn we bij elkaar gebleven. Gelukkig werd dat uitbetaald. Vorige week speelden we een goede wedstrijd, zeker verdedigend. We moeten nu de bal vier tot vijf keer naar elkaar kunnen overspelen. Dat ging al wat beter zondagmiddag. We willen strijden en vechten voor elkaar. Dat spreken we steeds uit, maar dat is ook gebeurd.” 

Foto’s: Koos van der Leest

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in zondag 2b

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)