Verdiende zege Ouderkerk tegen Marken

Zaterdag het eerste thuisduel voor Ouderkerk, de thuisploeg kreeg bezoek van Marken. De ploeg van het eiland is opgericht op 1 november 1946, met vervolgens diverse aansprekende voetbalresultaten waaronder in 2001 het kampioenschap van de zaterdag eerst klasse. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst, geldt ook voor Marken. Afgelopen seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse en nu dus de tegenstander van Ouderkerk in de derde klasse.

Voorafgaand aan het duel werd een minuut stilte inachtgenomen in verband met het overlijden van Kees Leurs. Kees was oud eerste elftalspeler van NEA, voorganger van sv Ouderkerk. Hij verzorgde eveneens decennialang het clubblad van de club en trainde de keepers. Voor zijn inzet werd hij in 2015 benoemd tot Lid van Verdienste van de club.

Om klokslag half drie klonk vervolgens het fluitsignaal van scheidsrechter Alex Sprengers en was het Ouderkerk dat gelijk vol het gaspedaal indrukte en de tegenstander vastzette. Dat resulteerde al in de eerste minuut in een prima opgezette aanval over de rechterflank waar Charlie den Hertog met een uitstekende voorzet spits Nick van Nieuwkerk wist te bereiken. Zijn kopbal had een beter lot verdiend en strandde tegen de lat in schoonheid. Ook hierna hield het team van coach Hans Verhoogt de turbo erop en volgde de ene na de andere aanval met reële scoringsmogelijkheden, maar de bal wilde er niet in. Vaak was het de goalie van sv Marken, Jonathan Waterberg, die daarvoor een sta-in-de-weg bleek te zijn. Anderzijds ontbrak het Ouderkerk af en toe aan een beetje geluk. De thuisploeg probeerde het overigens nu ook regelmatig met een afstandsschot. Terwijl Ouderkerk dat vorig seizoen minder probeerde.

Had Marken dan helemaal niets in te brengen? Best wel, want zodra de voormalige eilandbewoners ten aanval trokken was het oppassen geblazen. Tot tweemaal toe wist Ouderkerk-goalie Dax de Wit in de eerste speelhelft knap redding te brengen en hield hij daarmee zijn team op de been. Ondanks het overwicht zou je toch zomaar tegen een achterstand hebben aangekeken. Vóór de theepauze werd er niet meer gescoord, hoewel Van Nieuwkerk in de 42e minuut vanaf de linkerflank werd aangespeeld en (liggend op de grond) in een uiterste poging en met een omhaal nog probeerde te scoren, maar ook nu weer stond de Marken-goalie in de weg.

Dat kunstje herhaalde doelman Waterberg in de eerste minuut na de rust opnieuw toen hij zich, na een prima aanval van de thuisploeg, andermaal in de baan van het schot wierp. En ook daarna nog een aantal keren.

De ploeg van Verhoogt kwam in minuut 73 toch op voorsprong. Via een aanval over rechts belandde de bal uiteindelijk bij invaller Daan van Unen. De bal leek in eerste instantie over de achterlijn te gaan, maar Van Unen wist dat in een uiterste poging te voorkomen en de bal voor te geven. Van Nieuwkerk was er toen als de kippen bij om te scoren (1-0). En hij was het in de 85e minuut die uit een vrije trap van Simon van Rens opnieuw doel trof en zichzelf daarmee beloonde voor een prima wedstrijd. De wedstrijd leek gespeeld. Hoewel: het was in de 88e minuut dat Ouderkerk-goalie De Wit met een geweldige redding de aansluitingstreffer van Bart Schipper wist te voorkomen.

De aanvoerder van Ouderkerk Thijs de Dood en Quinten Drupsteen. “Voor ons gevoel waren we over het geheel genomen de bovenliggende partij. Met name in de eerste helft, maar zoals zo vaak: als jezelf niet scoort dan doet de tegenpartij dat wel. Bij twee slordige momenten wist Dax gelukkig zijn doel schoon te houden. Na de thee hebben we weinig of niets meer weggegeven. Hebben we vooral rust in ons spel gebracht en hebben we vervolgens zakelijk en volwassen de overwinning over de streep weten te trekken.”

Volgende week gaat Ouderkerk op bezoek bij DWS op Sportpark Sloten. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 3b

Bron: Rob van ’t Veer

Archieffoto door Minke Wiggerink

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)