Verrassende zege van effectief Diemen op ZSGOWMS

Een tactisch plan van trainer Mark Steur heeft voor zondag derdeklasser Diemen het gewenste effect opgeleverd tegen ZSGOWMS. Twee doelpunten van Marco Moelee waren voor de thuisploeg genoeg voor een verrassende, maar verdiende 2-0 overwinning op de hoogvlieger.

In de beginfase van de wedstrijd had ZSGOWMS een licht veldoverwicht en speelde het spel zich vooral af op de helft van Diemen. De thuisploeg begon in een 5-3-2 formatie en hield zich vooral bezig met tegenhouden. Na zeven minuten kregen de bezoekers de eerste kans. Sidney Schmeltz nam een voorzet van Bilal el Yacoubi op zijn pantoffel, maar schoot over. In de veertiende minuut kwam Diemen er in de tegenaanval goed uit. Marco Moelee zette zichzelf door een goede aanname vrij voor doelman Tamba dos Santos en rondde rustig af: 1-0.

Na de openingstreffer kreeg Diemen nog twee kansjes. Jesse te Paske mikte over nadat Dos Santos de bal losliet en Gianno dos Passos kreeg zijn voet niet goed tegen een voorzet van Bright Osei Owusu. Vlak voor rust nam de druk van ZSGOWMS behoorlijk toe. Een schot van linksback Mustapha Ait Hassain werd net genoeg van richting veranderd om naast het doel te belanden. Uit de daaropvolgende kort genomen corner werd een schot van El Yacoubi knap gekeerd door doelman Dean Palmer.

De tweede helft kende hetzelfde verhaal als het eerste bedrijf: Diemen liet de bal aan ZSGOWMS, dat weinig grote kansen kon creëren. Na ruim een uur spelen werd een gelijkmaker van invaller Chad de Jong afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten later ging Dos Santos in de fout door een slechte uittrap, die voor de voeten van Moelee belandde. Hij plaatste de bal in één keer prachtig in de rechter bovenhoek: 2-0.

Met een riante voorsprong op het scorebord beperkte Diemen zich nog meer tot verdedigen, zonder echt in problemen te komen. Bijna elk gewonnen duel werd gevierd onder de spelers van de thuisploeg. De Jong was acht minuten voor tijd dicht bij de aansluitingstreffer, maar zag zijn schot zonder problemen verwerkt worden door de foutloze Palmer. Vlak voor tijd had Diemen-aanvoerder Maxim Stefels er een extra groot feest van kunnen maken, maar de 3-0 bleef uit omdat hij naast schoot.

“Ga ik hier 4-3-3 tegen spelen, houdt het op. Dus je moet andere keuzes maken”, verklaarde Steur zijn keuze om 5-3-2 te spelen. De oefenmeester van Diemen was vooral te spreken over de bereidheid van zijn ploeg. “Hoe ze vandaag gelopen en gewerkt hebben; meer kan je niet vragen.” Zijn collega aan de andere kant, Murat Böke vond het een terechte uitslag, ook al was het afkeuren van het doelpunt van De Jong onterecht. “Wij hebben niet genoeg kansen gecreëerd. Zij stonden met vijf man achterin, dus dat was moeilijk om doorheen te komen.”

Door de overwinning staat Diemen iets stabieler in de middenmoot, terwijl ZSGOWMS verder achterop raakt van de top drie. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.

Verslag: Pablo Koch