Jordi van den Bosch

Voetballer FC Weesp zet zich in voor medemens

Jordi van den Bosch kwam afgelopen weekend terug van zijn vakantie in Zuid-Afrika toen hij voor het eerst te maken kreeg met de invloed van het coronavirus in Nederland. De voetballer van FC Weesp besloot zich de komende weken in te zetten voor zijn medemens die hulp hard nodig heeft.

Facebook-bericht

Van den Bosch kreeg zondag, net terug van vakantie, in twee uur tijd twee telefoontjes. “Van een café en cateraar waarvoor ik werk. Alle evenementen zijn natuurlijk gecanceld en de horeca is gesloten. 1 april begin ik bij het bedrijf van mijn vader, waardoor ik de komende twee weken vrij heb.” Hij besloot de tijd nuttig te besteden. “Eigenlijk heb ik altijd de drang gehad om iemand te helpen als vrijwilliger. Nu kwam het eigenlijk zo uit dat ik dat kon doen, ook omdat het voetbal is afgelast. Zondagavond heb ik vervolgens op Facebook gezet: wie hulp kan gebruiken, laat het mij weten door een bericht te sturen. Dan kan ik mensen helpen die het écht nodig hebben, ik heb daar verder geen financiële baat bij.”

Kort daarna kreeg hij al verschillende reacties en deelden tientallen mensen zijn bericht. Hij kwam zelfs op de nationale televisie. “Dinsdag ging ik naar mijn ouders in Drenthe en was ik in Emmen bij een bedrijf vrijwillig aan het werk dat de washandjes en alle textiel verzorgt voor de landelijke ziekenhuizen. In de ochtend heb ik daar drie uur geholpen en vervolgens kwam RTV Drenthe langs. Die vond het natuurlijk interessant dat iemand uit Amsterdam kwam helpen. Daarna zond de NOS het eveneens uit en ging het hard.”

Drentse nuchterheid

De geboren Drentenaar ziet een duidelijk verschil tussen het gedrag van de inwoners van de randstad en van Drenthe. “Het besef is er in Drenthe absoluut, maar in het dagelijks leven valt het daar nog wel mee. Daar is bijvoorbeeld nog alles in de supermarkt te vinden, terwijl dat in de randstad wel een ander verhaal is. Bovendien is het een nuchter volk, dus dat scheelt natuurlijk ook.”

Tot 1 april heeft hij het doel om zich actief te blijven inzetten. “Wat zich voordoet. Ik heb zondag natuurlijk het bericht geplaatst, en heb er zeker wat reacties op gekregen. Het bedrijf in Emmen heb ik dus geholpen en tussendoor kreeg ik een bericht van iemand uit Bussum om te helpen met boodschappen doen. Je ziet gelukkig nog veel meer mensen die het aanbieden, dus dat is geweldig. We moeten mensen aansporen om elkaar te helpen. Je hoeft echt geen persoonlijk contact te hebben, maar probeer iets te doen voor je medemens. Vooral nu.”

Stilliggende competitie

Van den Bosch heeft de komende tijd vrije weekenden, want het voetbal ligt nog wel even stil. “Dat zijn wel rare weekenden, inderdaad. We trainen normaal natuurlijk twee keer in de week en op zondag hebben we dan een wedstrijd. Afgelopen zondag dacht ik: ik moet eruit. Dat is een automatisch reflex dat je wakker wordt en het gevoel hebt dat je moet voetballen.”

“Inderdaad is dat even wennen dat het zolang stilligt, maar het is niet anders. Er zijn gewoon belangrijkere dingen, al ben ik wel benieuwd hoe het de komende tijd gaat. Dat zijn echter zorgen voor later”, aldus Van den Bosch.

Tekst: Jordi Smit
Foto: FC Weesp

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)