Volgende stap richting de titel voor Ajax met winst op HBC

Al enige weken stond deze datum met rood omcirkeld in de agenda. Als Ajax zou winnen, dan deelde het een gevoelige tik uit richting de concurrentie. HBC moest winnen om zijn titelaspiraties levend te houden. Gezien het eerste duel in Amsterdam (1-2 voor HBC) kon Ajax wel wat gaan verwachten op een zeer druk ,,sportpark HBC “.

Nog voor de wedstrijd begonnen was, ontstond er wat gedoe over in welke shirts Ajax zou gaan spelen. Bestuurslid Ed Lefeber moest nog een snelle rit op en neer naar Amsterdam maken om de Amsterdammers van andere tenues te voorzien. Maar uiteindelijk moest het op het veld gebeuren, al gebeurde er in de openingsfase weinig. HBC had de bal, was bevlogen en Ajax was stoïcijns en keek de kat uit de boom.

Toch was de eerste dreiging voor Ajax, toen op aangeven van Kenneth Misa Danso Jordi Bitter uithaalde. Maar zijn schot in de tiende minuut werd geblokt. HBC was wat dreigender aan de bal, zo ook in de 17e minuut toen Nick de Graaf uithaalde. Zijn schot werd gesmoord door een rug van een Ajax verdediger, waardoor Virgil Deen daarna eenvoudig de bal kon onderscheppen. De intensiteit lag met name bij de thuisclub, die wel moesten. Ajax gaf ondertussen geen krimp, ijzig gedisciplineerd werd er gewacht op de eventuele momenten die er misschien zouden gaan komen.

De hoge verwachtingen werden qua strijd wel getoond op het veld maar echte dreiging voor beide doelen was nog schaars. Toch was de vroege invaller Trevon Akello in de 38e minuut dicht bij de 1-0. Zijn schot in de korte hoek werd uitstekend door Virgil Deen tot corner verwerkt. 

De corner die volgde kwam voor de voeten van Mohammed Bekkach, die uithaalde maar via een Ajax verdediger ging de bal maar net over de lat. Opnieuw een corner dus, die nu in een mêlee van spelers terecht kwam en waar Ajax de bal ternauwernood nog kon wegwerken. De meeste hectiek zat hem dus in minuut 38. Maar met een 0-0 ruststand zochten beide teams de kleedkamer op, in een echte topper waar beide teams elkaar geen centimeter gunden.

Na de thee een compleet ander Ajax. Kenneth Misa Danso gaf met een perfecte steekbal Jordi Bitter de gelegenheid om alleen op doelman Verhage af te lopen. Maar omdat Bitter iets teveel moest corrigeren, kwam hij niet in goede positie terecht om trefzeker te zijn. Zijn schot verdween nu over. 

Ruim een minuut later waren de rollen omgedraai. Nu was het Bitter die Misa Danso de unieke kans gaf om de 0-1 te scoren. Maar in vrije positie kreeg Misa Danso ruzie met zijn linker of rechtervoet waardoor de bal naast hobbelde.

HBC had in de 53e minuut een kleine mogelijkheid via het hoofd van spits Dijkstra, maar Deen kon de bal simpel uit de lucht plukken. Ajax was de bovenliggende partij en dicteerde. Het had in de 58e min via Tristan Buis wederom een grote kans om de score te openen, maar de bal belandde in het zijnet.

Had HBC zijn energie in de eerste helft verspeeld? In ieder geval Ajax bepaalde het wedstrijdbeeld en leek in de 67e minuut te gaan scoren. Na een verre inworp van Roy Deken was het Kai Heerings die met een omhaal de bal centimeters naast de paal zag verdwijnen.

Het bleef onverminderd boeiend. Niet verliezen zou voor Ajax ook een prima resultaat zijn en gezien het wedstrijdbeeld was dit misschien te billijken; de eerste 45 minuten licht in het voordeel van HBC en de tweede helft duidelijk voor Ajax. Maar het venijn zat hem uiteindelijk in de staart.

Het volwassen spelende Ajax kreeg in de 84e minuut loon naar werken. Het was Kevin van Kippersluis die de voorzet gaf op links, die door Kaj de Jong  voor de voeten van Jordi Bitter werd klaar gelegd. Zijn geplaatste schot van 18 meter van het doel verdween in de verre rechter beneden hoek voor de 0-1. 

Ajax en zijn trouwe aanhang explodeerden van vreugde, maar we hadden zeker nog dik 10 hete minuten in Heemstede voor de boeg. Ajax werd uiteraard wat meer naar achteren geduwd en moest nu iets meer gaan anticiperen. Dat resulteerde in de 90e minuut bijna in de 0-2, toen Van Kippersluis de 0-2 van dichtbij had moeten maken.

Ajax overleefde de 5 minuten blessuretijd, waarin HBC alle ballen voor het doel pompte en Ajax af en toe goed weg kwam. Zo zette Ajax een belangrijke stap richting de titel. Er zijn nog 8 duels te gaan, maar Ajax manifesteerde zich in Heemstede in ieder geval kampioenswaardig.

“Onze missie was duidelijk, we wilden wat goedmaken ten opzichte van het thuisduel”, aldus Sander Middelbeek na afloop. “Voetballend waren wij in de eerste 45 minuten gewoon niet dominant genoeg, ondanks wat goede mogelijkheden. Maar waar ik content mee was, is dat wij als team hebben aangevoeld wat deze wedstrijd nodig had en vroeg namelijk 200 % focus en inzet en dat heb ik wel gezien.” De trainer zag zijn ploeg na rust meer grip krijgen op de wedstrijd.

Uitspraken over de titel die in zicht komt, daarmee blijft Middelbeek voorzichtig: “Iedere wedstrijd is er een die ons dichter bij ons gezamenlijk einddoel brengt, en dat is kampioen worden. Natuurlijk helpt het als de concurrentie punten verspeelt, maar mijn focus is morgen weer gericht op volgende week, als we thuis spelen tegen Purmersteijn.”

Tot slot sprak Middelbeek zich nogmaals uit over de samenhang in de selectie. Voor de tweede keer in korte tijd kreeg de ploeg te maken met verdrietig nieuws. Een paar weken geleden overleed de moeder van Roy Deken, afgelopen week overleed de vader van tweede doelman Axel Weitz. “Opnieuw een signaal dat er meer is dan alleen voetbal. Maar onze groep staat voor elkaar klaar, binnen en buiten het veld. En dat is nog veel meer van betekenis van deze 3 punten.”

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)