Home / slideshow / Voorzitter Vermeulen neemt afscheid: “Met pijn in mijn hart weg”
Han Vermeulen

Voorzitter Vermeulen neemt afscheid: “Met pijn in mijn hart weg”

Blauw-Wit Beursbengels-voorzitter Han Vermeulen stapt na dit seizoen op. Vijf jaar na de fusie tussen de twee Amsterdamse clubs heeft de voorzitter het gehad met de werkwijze van de mensen van Blauw-Wit. “Het mislukken is niet te wijten aan het beleid van de Beursbengels, maar aan het falen van Blauw-Wit”, stelt hij.

Afspraken

De vereniging ontstond op 1 juli 2015 en sindsdien is er een hoop gebeurd. “Ik ben 37 jaar met alle soorten van genoegen voorzitter geweest van Beursbengels en vijf jaar van Blauw-Wit Beursbengels. De laatste periode is echter niet geworden van wat het had moeten zijn”, legt Vermeulen de aanleiding van zijn opstappen uit.

Vermeulen merkte tijdens de samenwerking met zijn collega’s van Blauw-Wit steeds vaker dat afspraken niet werden nagekomen. “Afspraak is afspraak en als iemand zich niet daaraan houdt, dan heb je met mij een probleem. De afspraken die vijf jaar geleden tijdens de fusie zijn ontstaan, zijn simpelweg volledig niet nagekomen. Er zijn werkelijk alleen maar problemen geweest. Ik ben 75 jaar en werk nog volop, dus wil het bij de voetbalclub naar mijn zin hebben.”

Vervolgens begint de voorzitter het fundament van het probleem toe te lichten. “Stel dat je vijf man in de commissie hebt zitten. Er vinden drie leden dat het op een bepaalde manier moet en de andere twee leden zijn een andere mening toebedeeld. Als dat het geval is, stappen de twee leden bij Blauw-Wit direct op. Er is gewoon geen discussie mogelijk: een democratie bestaat niet bij deze club. Iedereen loopt gewoon weg als ze hun zin niet krijgen. Dat hebben we ook een aantal keer in de praktijk kunnen zien.”

Opstappen

En dus besloot Vermeulen om met pijn in zijn hart afscheid te nemen als voorzitter. “Ik heb in augustus 2019 al gezegd dat ik ermee zou stoppen, omdat ik alleen maar tegenwerking zie. Dat had ik van tevoren moeten zien, omdat iedere club die is gefuseerd met Blauw-Wit later een frustratie heeft opgelopen. De afgelopen vijf jaar heeft de club mij gekost. Daar hoef ik niets van terug te hebben, maar ik wil dan wel plezier hebben en dingen zien gebeuren. Ik heb echter alleen maar problemen gezien.”

“Het eerste elftal doet het op dit moment goed”, gaat Vermeulen verder. “We hebben goede trainers en spelers, al zijn er natuurlijk altijd wel wat verbeterpunten. Als ik echter zie dat de rest van de club voor zulke problemen zorgt, wie ben ik dan op mijn 75 jaar om er nog een paar jaar tegenaan te gooien. Dat doe ik niet meer. Wij van Beursbengels hebben simpelweg niets verkeerd gedaan. Onze afspraken zijn we volledig nagekomen. Als me nu zaken worden verweten dan raakt dat me niet.”

Clubtoekomst

Grote vraag: hoe moet het nu verder met de Amsterdamse club? “Er staat FC Blauw-Wit. FC staat niet voor Football Club, maar voor Fusie Club. Als je met mensen praat die de fusies bij Blauw-Wit hebben meegemaakt, dan is veel negatief geweest en Blauw-Wit heeft altijd overheerst. Dat laatste is bij Beursbengels niet gebeurd, want wij zitten met twee man in het bestuur plus een aantal mensen bij de club die 80 procent van de werkzaamheden doet. Dus Beursbengels heeft de leiding. Alleen je hebt dan andere mensen om je heen die zich niet aan de afspraken houden, en dat is behoorlijk vervelend.”

“Als het aan mij ligt gaat de naam Beursbengels nog volgend seizoen uit de clubnaam. Ik ben niet de enige persoon die daarover gaat, want er zijn nog een paar andere, maar de club mag naar mijn inziens niet meer zo genoemd worden als er weinig leden van Beursbengels meer in de club zitten. Dat schaadt onze naam simpelweg. Wij hebben een historie en de top bereikt in het Nederlandse voetbal, tot de hoofdklasse aan toe. Die hoogstaande naam wil ik graag zo houden.”

Afscheid

Vermeulen treedt officieel aan het einde van het seizoen af. Tot die tijd blijft de ervaren voorzitter zich volledig voor Blauw-Wit Beursbengels inzetten. “Formeel ligt het verenigingsjaar tot 30 juni, dus dan treed ik af. Officieel treed ik bij de jaarvergadering af, wat na de zomer is.”

“Of ik er naar uit kijk? Het is een trieste dag en bijzonder dat het zo moet eindigen. Simpelweg is het een drama dat je weinig teruggekregen hebt van de geïnvesteerde tijd. Het hoeft echt niet voor wat hoort wat te zijn. Als je er met z’n allen achterstaat, dan mag de ene wat meer doen dan de ander. Maar niet op deze manier. Uiteindelijk ga ik met pijn in mijn hart weg, maar drie maanden later vind ik wellicht alsnog iets wat ik leuk vind”, aldus Vermeulen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: HAV

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)