Vorig seizoen lijfsbehoud, nu subtop: het geheim achter ZOB

“Het is onzettend fijn samenwerken binnen ZOB”

Zuid Oost Beemster, ofwel ZOB, doet het dit seizoen tot ieders verrassing heel goed in de zaterdag eerste klasse A. De club, die vorig seizoen met hangen en wurgen in de eerste klasse bleef, is nu overtuigend subtopper. Het verhaal achter de verrassende nummer vier van het 3.685 zielen tellende dorp(je).

Genieten van voetbal

Op de openingsspeeldag won de ploeg van trainer/coach Hans Schakel met overtuiging van NSC, nadat het in de voorbereiding ook wist te overtuigen in de poulefase van de KNVB districtsbeker. De lokale en regionale media zagen het elftal per wedstrijd groeien. Soms vlamt de ketchup royaal uit de fles: goals, efficiëntie, knappe combinaties, loopacties en soms mooie positiewissels. “Het publiek van ZOB geniet van het voetbal, ook al zitten er wel eens verliespartijen bij. De supporters zijn enthousiast, de resultaten zijn goed. Ze roemen ons om het aanvallende spel, de manier waarop we resultaten halen. Na het verloren duel tegen sv Montfoort waren ze ook enthousiast, vanwege de manier van spelen. Daar doen we het ook voor”, aldus Schakel.

Ervaren

Schakel zelf kwam als voetballer uit op het hoogste amateurniveau bij onder meer tweede divisionist AFC en derde divisionist DOVO. Inmiddels is hij gepokt en gemazeld in het trainersvak, die ervaring en kennis komt hem goed van pas en lijkt een trainer/coach die je om een boodschap kunt sturen. “Ik ben meer ervaren, de puzzelstukjes vallen op zijn plek.”

“Het is genieten bij ZOB, ik heb het heel erg naar mijn zin. Het is zo dat de goede resultaten daar een onderdeel van zijn. Dat maakt het nog leuker. We zijn begonnen in juli, ook zonder wedstrijden was het al erg leuk. Ik ben goed ontvangen. Vorig seizoen was een moeilijk seizoen bij ZOB. Ik stond er toen nog ver vanaf. Ik heb vanaf het begin dat ik kwam kennismaken aangegeven wat mijn manier van werken zal worden. Dat ik daar niet van af ga wijken, dat heb ik duidelijk gemaakt. Het plan werd met veel enthousiasme ontvangen door spelersraad en bestuur en zo zijn we met elkaar gaan samenwerken. Voor mijn gevoel hebben we nu een heel heldere manier van spelen.”

Dorpsclub

“Sinds de start slaat het aan. Bij iedereen. Dat maakt het ook zo prettig. De lijntjes met alle betrokkenen zijn kort. Behalve dat ik zeer prettig werk met de spelersgroep, is dat ook zo met de staf; trainers, elftalleider, verzorger, de materiaalman en het bestuur. ZOB is een gezellige dorpsvereniging met veel vrijwilligers.”

Uitgaan van eigen kracht

“Qua visie en speelwijze zijn er geen grote geheimen. We trainen in de basis hard. Twee keer per week. Onze groep is toegewijd. Ze zijn er altijd, ontzeggen zichzelf veel. Ze doen en laten er alles voor. De spelersgroep verdient een groot compliment. Ik was enorm positief verrast. Weekendjes weg, vakanties. Alles wordt er omheen gepland. Er is veel discipline. Echt uniek! Daardoor kunnen we ook hard trainen, ze gaan elke week als de brandweer. Voor een trainer is dat zo ontzettend fijn werken.”

“Wij proberen altijd hoog druk te zetten en dat zolang als mogelijk vol te houden. En dat doen we met elkaar. Het kost ontzettend veel energie. Vooral mijn aanvallers moesten daar aan wennen, aan die intensiteit. Het ging zeker niet van een leien dakje in het begin van het seizoen, herkennen wanneer we druk zetten. Ons positiespel is het tweede wapen. We voeren het consequent uit. Uitgaande van eigen kracht. Als je over een succes of ‘geheim’ kunt spreken, dan zal dit een groot onderdeel ervan zijn.”

Tot in de puntjes

“Naast het harde werken en dat het wat oplevert, maken we ook veel plezier met elkaar. We doen het echt met elkaar. Alles is top geregeld bij ZOB. De club denkt goed mee. Na de winterstop komen er camera’s rondom het veld, video analyse is de volgende stap in de ontwikkeling van de club. Het vertrouwen in elkaar is groot, besluit Schakel.”

Foto: José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
ZOB