Waar spektakel tussen Buitenveldert en De Dijk

SC Buitenveldert en ASV De Dijk hebben in een onderlinge ontmoeting elkaar in evenwicht gehouden: 2-2. Na een eerste helft waarin De Dijk de betere van het spel had, ontpopte de tweede drie kwartier zich tot een waar spektakel.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Klasse B

De spanning was vooraf voelbaar. De nummer 2 (De Dijk) nam het op tegen de nummer 4 (Buitenveldert). De eerste ontmoeting, die begin november plaatsvond, eindigde in een 2-2 gelijkspel, nadat Buitenveldert met 0-2 de voorsprong had genomen. Het duel van zaterdagmiddag was dan ook een prachtig affiche. Beide ploegen begonnen scherp aan de wedstrijd, maar het was Buitenvelder dat al snel op een 1-0 voorsprong kwam. Anouar Lakbila verloor de bal op een cruciale positie, waardoor Nerivio Kasanwirjo richting doel kon stormen. De spits behield het overzicht en bracht Mehdie Kwyasse in stelling, die hoog in de rechterhoek afmaakte.

Het schudde De Dijk wakker, dat de draad langzaam oppakte. De bezoekers waren de baas op het middenveld en wonnen bijna alle tweede ballen, waardoor Buitenveldert angstig van achteruit begon op te bouwen. De gelijkmaker kwam dan ook niet als een verrassing. Na een onnodige overtreding op de rand van het strafschopgebied, ging Schadrac Leijgraaff achter de vrije trap staan. Hij krulde de bal richting de verre hoek, waarna keeper Jules Oomen kansloos was: 1-1. Daar bleef het niet bij, want voor de rust kwam De Dijk zelfs op een voorsprong. Leijgraaf stond deze keer bij een corner volkomen vrij, waar hij dankbaar van gebruikmaakte: 1-2. Vlak voor rust kon keeper Oomen erger voorkomen met drie reddingen in een minuut.

Buitenveldert kwam in de tweede helft duidelijk anders uit de kleedkamer. Trainer Tijn Hammer besloot een middenvelder achterin te positioneren, zodat de opbouw wat gestroomlijnder zou worden uitgevoerd. Dat lukte, want Buitenveldert kwam steeds meer aan het voetballen. Desondanks was het De Dijk dat vlak na rust meerdere kansen had om de score verder uit te bouwen. Dat vergat de voorhoede van De Dijk, waardoor de gastheer de mogelijkheid had om het duel wederom spannend te maken. Dat doelpunt kwam al snel. Maxim de Swaan ging na een fout in de De Dijk-verdediging alleen op keeper Ruben Geervliet af. De aanvaller raakte eerst nog de paal, maar in de rebound was het alsnog raak: 2-2.

De spanning steeg door de gelijkmaker, want beide ploegen waren gelijkwaardig aan elkaar. De Dijk creëerde, mede door een uitstekend functionerend middenveld, verschillende kansen, terwijl Buitenveldert veelvuldig profiteerde van de snelheid van Kasanwirjo. De gemoederen liepen in het heetst van de strijd behoorlijk op, wat aan het einde van de wedstrijd zelfs uitmondde tot een flinke ruzie tussen beide ploegen. Nadat de scheidsrechter De Dijk een rode kaart gaf, kregen beide ploegen nog enkele grote kansen. Zo was het De Dijk dat scoorde, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel. Ook had Buitenveldert uiteindelijk aan het langste eind kunnen trekken, maar de eindpass was niet goed genoeg. Daarmee eindigde het duel in een 2-2 gelijkspel.

Tijn Hammer was na afloop tevreden met de eindstand. “We hadden in de eerste helft behoorlijk moeite met het spel van De Dijk en kregen maar geen grip op hun middenveld. Daardoor verloren we veel tweede ballen en kon De Dijk gevaarlijk worden. We kwamen met een beetje geluk op een 1-0 voorsprong, maar kregen de wedstrijd daarna maar niet in handen. In de rust heb ik een tactische omzetting gedaan, waardoor we de tweede helft meer aan het voetballen kwamen. Ons tweede doelpunt was dan ook verdiend. Uiteindelijk denk ik dat het gelijkspel een terechte afspiegeling is van wat beide ploegen vandaag hebben laten zien”, aldus Hammer.

De Dijk-trainer Ben Vis had het gevoel dat er meer in zat voor zijn team. “Onze ploeg begon goed aan de wedstrijd. Dan is het jammer dat je door een beetje pech eerst op achterstand komt, maar vervolgens heb je het duel wél in handen. Daarna komen we op een terechte voorsprong, waarna we in de tweede helft opnieuw een tegendoelpunt incasseren door een fout in onze verdediging. Aan het eind van de wedstrijd scoren we volgens mij een terecht doelpunt, en dan is het jammer dat het wordt afgevlagd. Helaas blijft het bij een gelijkspel, maar we hebben inderdaad een mooie pot gespeeld”, zo beëindigt Vis.

Tekst: Jordi Smit