Buitenveldert-Wartburgia

Wartburgia en Buitenveldert maken er een spektakelstuk van

Buitenveldert is het ondanks een 4-1 voorsprong niet gelukt om de eerste competitiewedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. De thuisploeg zag Wartburgia in de slotfase terugkomen tot 4-4, wat voor Buitenveldert voelde als een verlies.

De gastheer had duidelijk geleerd van afgelopen seizoen, toen Wartburgia oppermachtig was. De ploeg van hoofdtrainer Tijn Hammer had zichzelf als doel gesteld om de opbouw van Wartburgia te verstoren door hoog druk te zetten en de tegenstander daarmee niet de ruimte te geven om het combinatievoetbal te spelen wat het graag doet. Het resulteerde al snel in de eerste kans voor Jemairo Laurence, maar de aanvaller kwam net niet bij de bal. Een paar minuten later leek het wél raak te zijn. Een voorzet van Yassine Acheffay kwam terecht bij Nizar Rahou, die de bal binnen werkte. Scheidsrechter Robert Westland keurde het doelpunt echter af. Buitenveldert bleef de betere partij en kwam een paar minuten later alsnog op een voorsprong. Na een fout in de Wartburgia-opbouw was het Rahou die de openingstreffer op zijn naam mocht zetten.

Daarmee sloeg de twijfel bij Wartburgia toe, dat hetzelfde combinatievoetbal als altijd probeerde te spelen. Het lukte de club echter niet om onder de druk van Buitenveldert uit te spelen, waardoor bij een vrije trap van Jeffrey van Goethem ook het tweede doelpunt werd gescoord. Alsof het allemaal niet erg genoeg was, maakte Buitenveldert binnen een half uur ook nog de 3-0. Bij een counter werd Laurence weggestuurd, die Mitchel Lans in stelling bracht en hem raak zag schieten. De nummer één in de competitie van afgelopen seizoen maakte nog wel voor rust de 3-1. Hoewel Daan Tuerlings door de grensrechter werd afgevlagd voor buitenspel, koos Westland ervoor om het doelpunt alsnog goed te keuren.

Buitenveldert stond met de rust dan wel op een 3-1 voorsprong, maar Hammer was er duidelijk nog niet gerust op. Desondanks kreeg Akke Pennin al in de eerste minuut van de tweede helft de mogelijkheid om Buitenveldert naar een veilige 4-1 voorsprong te brengen. Hij kwam één-op-één voor de keeper te staan, maar kreeg het uiteindelijk niet voor elkaar om doelman Max Klink de verschalken. Het goed geprobeerde lobje belandde namelijk over het doel van Wartburgia. Buitenveldert bleef echter sterk spelen en kwam tien minuten later alsnog met 4-1 voor. Laurence was de aanvaller die het doelpunt mocht maken.

Wartburgia leek met die achterstand een engel op zijn schouder te moeten hebben om nog een punt uit het vuur te slepen. De club kwam steeds beter in de wedstrijd en dwong Buitenveldert verder achteruit. Het zorgde voor een doelpunt van Daan van Dijk, waarmee de spanning terug in de wedstrijd was. Ondertussen liet Buitenveldert eveneens van zich horen en was het via Laurence een aantal keer gevaarlijk voor het doel, maar de bal ging er maar niet in. Aan de andere kant gebeurde de laatste tien minuten het ogenschijnlijk onmogelijke. Eerst was het Armando Cuvelay die de bal binnenschoot, waarna David van Paridon met een afstandsschot Wartburgia langszij bracht. Beide teams hadden in de blessuretijd nog de mogelijkheid om de drie punten binnen te slepen, maar ze slaagden daar niet in.

Hammer was na afloop zeer teleurgesteld over het resultaat. “Het is simpel: als je met 4-1 voorkomt in de tweede helft, dan mag het simpelweg niet gebeuren dat je alsnog gelijkspeelt”, stelde de oefenmeester. “De afgelopen periode hebben we ons zo goed mogelijk proberen te prepareren op de kwaliteiten van Wartburgia. Ik moet zeggen dat dat aardig is gelukt, maar dan is het simpelweg teleurstellend dat we vandaag geen drie punten weten te pakken. Vooraf had ik zeker voor een punt getekend, maar nu zeker niet.”

Hoofdtrainer Hans Schakel, die zijn eerste competitiewedstrijd als hoofdtrainer afwerkte, was bovenal opgelucht. De trainer zag zijn elftal stroef beginnen, maar gaf zijn team in de tweede helft een dikke pluim. “Het is natuurlijk geweldig hoe we terug zijn gekomen. We begonnen matig aan de wedstrijd en gaven de doelpunten vervolgens te snel weg. Ik hamerde bij mijn ploeg echter erop dat we ons eigen spel moesten blijven spelen, waarin we vorig seizoen sterk waren. Dan is het mooi om te zien dat we alsnog de gelijkmaker konden maken. In de blessuretijd konden we zelfs een overwinning binnenslepen, maar een gelijkspel is wellicht meer dan terecht.”

Tekst: Jordi Smit