Home / Algemeen / Wartburgia-topschutter Daan Tuerlings: “Gevoel dat ik hier al heel lang speel”

Wartburgia-topschutter Daan Tuerlings: “Gevoel dat ik hier al heel lang speel”

Daan Tuerlings is in korte tijd uitgegroeid tot de grote man bij Wartburgia. De 23-jarige spits, die een verleden heeft bij NEC (jeugd) en AFC, scoorde dit seizoen al negen keer voor de zaterdag derdeklasser. “Iedereen vertrouwt op mij en ik vertrouw op iedereen.”

Wie dit seizoen weleens bij Wartburgia langs de lijn staat, heeft waarschijnlijk de naam van Tuerlings voorbij horen komen. Misschien zelfs van scanderende toeschouwers die zijn naam in een bekend deuntje verwerken: ‘Tuerlings on fire, your defense is terrified, Tuerlings on fire … .’ Hij loopt pas een paar maanden rond op Sportpark Drieburg, maar is nu al ‘hot’. “Het gaat natuurlijk top. Vanaf het begin was het meteen gezellig, iedereen houdt van een drankje en ik heb het gevoel alsof ik hier al heel lang speel.”

Tuerlings is afkomstig uit Leuth, een klein dorpje onder Nijmegen. Daar begon hij met voetballen bij de plaatselijke VVLK. Op zijn veertiende werd hij opgepikt door NEC. “Vijf of zes keer in de week trainen, ik zat op een speciale school, werd altijd met een busje opgehaald”, vertelt hij. Zijn periode bij NEC eindigde toen Tuerlings naar de A1 zou gaan en de Nijmeegse club een Zweedse spits (jeugdinternational Admir Bajrovic, red.) binnenhaalde. “Die spits was eigenlijk ook voor het eerste gehaald, maar zou in de A1 beginnen,” zegt Tuerlings. “Ik had het jaar daarvoor in de B1 acht keer gescoord en vijf assists. Plotseling moest ik plaatsmaken voor die Zweedse jongen.”

Via De Treffers, waar hij op het hoogste amateurniveau debuteerde, belandde de aanvaller in Amsterdam. Tuerlings speelde vier wedstrijden in het eerste elftal van AFC en deed vervolgens een stapje terug naar het tweede elftal. Vorig seizoen verbleef Tuerlings voor zijn universitaire studie bedrijfskunde weer een halfjaar in Nijmegen. Daar speelde hij de eerste seizoenshelft voor de club waar hij begon met voetballen: vijfdeklasser VVLK. Via David van Paridon kwam de spits in de zomer terecht bij Wartburgia. “Ik was vorig halfjaar even gestopt met voetballen. Toen ging ik een keertje stappen en kwam ik David tegen, die ik nog kende van AFC. Hij zei: ‘Ik heb een hartstikke leuk team hier in Amsterdam, allemaal leuke gasten, goede trainer. Kom een keer meetrainen.’”

En zo geschiedde. Bij Wartburgia maakte Tuerlings ook kennis met Hans Bergsma, de welbekende amateurtrainer met de karakteristieke stem. “Ik vind hem top. We doen elke training iets anders, hij zit er kort op, leeft voor het voetbal en geeft spelers ook punten voor iedere training; je moet het echt verdienen. Ik vind het een hele goede trainer.” Met negen treffers (zes in de competitie en drie in de beker, red.) is hij van groot belang voor de nummer zes van de derde klasse A. “Iedereen vertrouwt op mij en ik vertrouw op iedereen.”

Tekst: Pablo Koch
Fotos’: Frank van Paridon