Home / slideshow / Wartburgia-trainer Bergsma: “Niveau steeds verder omhoog”
Hans Bergsma, hier op archiefbeeld, ziet zijn ploeg groeien.

Wartburgia-trainer Bergsma: “Niveau steeds verder omhoog”

Wartburgia beleeft een ijzersterk seizoen. Het elftal van hoofdtrainer Hans Bergsma is lijstaanvoerder in de Derde Klasse met 7 punten voorsprong, waardoor promotie dichtbij is. “Je verwacht natuurlijk nooit dat je de winterstop in gaat met 34 punten uit twaalf wedstrijden”, vertelt Bergsma.

Koploper

Bergsma is momenteel bij Wartburgia met zijn laatste seizoen bezig als hoofdtrainer. Hij zag zijn elftal in het seizoen 2019-2020 slechts één maal gelijkspelen, terwijl de andere elf wedstrijden in een overwinning eindigden. De trainer is dan ook meer dan tevreden, al komt het niet volledig verrassend. “We zijn gedurende een lange tijd op een aardige manier bezig. Vorig seizoen hebben we tussen de vierde en negentiende speelronde in vijftien wedstrijden rond de 41 punten gehaald. Dus het zat er wel aan te komen dat het niveau wat omhoog ging.” Hoewel Wartburgia een goed seizoen doormaakt, weet Bergsma goed dat succes en verlies dicht bij elkaar liggen. “Wij hadden zomaar de eerste competitiewedstrijd tegen Pancratius kunnen verliezen. Twee spelers die de laatste tien minuten erin kwamen, maakten toen met z’n tweeën de 1-2. Daarmee kregen we weer vertrouwen voor de duels die daarna kwamen. Gebeurt dat niet, dan sta je wellicht na twaalf wedstrijden op 25 punten. Dus het hangt allemaal dicht bij elkaar.”

Niveau

De oefenmeester zag het niveau van zijn elftal de afgelopen jaren flink stijgen. “Met deze groep zit ik er al vijf jaar en het niveau is steeds verder omhoog gegaan. Waarschijnlijk voor een gedeelte door de trainingen of het tactische verhaal, maar met name doordat steeds betere spelers erbij gekomen zijn.” Bergsma weet dat deze jongens het verschil maken. “We hebben de afgelopen jaren altijd een bepaalde filosofie gehanteerd, maar daarvoor heb je ook simpelweg betere spelers nodig. Daarom zitten we op dit niveau. Om met dit soort spelers te werken, is het fijnste wat er is. Overigens heb ik ook geen problemen met spelers die wat minder zijn. Zolang zij er maar hard voor blijven werken. Ik werk gewoon graag met spelers die graag willen en dat heb ik al die jaren wel gehad.”

Toch ziet hij dat zijn belangrijke spelers toeslaan op het moment dat het elftal dit nodig heeft. “Van zestienmetergebied tot zestienmetergebied heb je veel invloed als trainer, zowel in balbezit als balverlies, maar in de laatste twintig meter wordt het toch beslist door spelers met een individuele actie. Het enige waarvoor ik kan zorgen, is dat wij veel aan de bal zijn en dat de tegenstander niet vaak richting onze goal komt. Ook heb ik invloed met hoeveel man we in het strafschopgebied komen. Maar uiteindelijk moeten de beste spelers het verschil maken.”

Laatste jaar

Dat Wartburgia nu koploper is, had Bergsma zomaar eens niet meer als hoofdcoach kunnen meemaken. De trainer twijfelde afgelopen seizoen namelijk of hij nog een jaar moest doorgaan. “Ik vond het mooi geweest, omdat ik al zoveel jaar trainer was. De afgelopen jaren heb ik het niveau omhoog zien gaan, dus ik dacht: dit is wellicht een mooi punt om te stoppen. De spelers hebben mij toen overgehaald om nog een jaar te blijven en dat heb ik gedaan.” Het is voor Bergsma zijn laatste seizoen bij Wartburgia, ongeacht of zijn team naar de Tweede Klasse promoveert. “Sowieso ga ik stoppen. Mijn opvolger, Hans Schakel, assisteert mij momenteel. Hij doet het uitstekend en de samenwerking met hem gaat prima. Ik hoop voor de club, spelersgroep en hem dat hij als hoofdtrainer mag beginnen in de Tweede Klasse.” Het betekent overigens niet dat Bergsma zijn trainerscarrière beëindigt. “Zélf sta ik zeker open voor andere clubs.”

Tweede seizoenshelft

Voor nu wacht de tweede seizoenshelft. Wartburgia mag dan wel een flink aantal punten voorstaan op Asv De Dijk, maar Bergsma is er nog lang niet van overtuigd dat zijn elftal kampioen wordt. “De komende vier maanden zijn bepalend, met name de eerste vier wedstrijden na de winterstop. Het duurt namelijk een lange periode voordat je op een bepaald niveau bent. Dat gevoel kan ook in één keer weg zijn. Er zijn een hoop voorbeelden van ploegen die een straatlengte voorsprong hadden en die het in een kort tijdsbestek kwijtraakten. Het is daarom zaak voor ons dat we goed uit de winterstop komen en het veldspel direct goed is.”

Bergsma hoopt dat zijn team zo snel mogelijk het niveau van voor de winterstop kan bereiken, wat niet eenvoudig zal worden. “Het niveau lag behoorlijk hoog. In de eerste periode zullen de punten belangrijk zijn. Als je goede resultaten haalt én het niveau van voor de winterstop kunt aantikken, dan moet het goed komen. Gebeurt dat niet, dan liggen er kapers op de kust om het ons moeilijk te maken. Het enige wat wij kunnen doen is hard blijven trainen, spelers blijven motiveren en jongens beter maken. De eerste paar weken, eind januari en begin februari, zeggen mij veel over hoe hoog we gaan eindigen”, aldus Bergsma.

Tekst: Jordi Smit
Foto: HAVBlijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend