Wedstrijd vol extremen: De Dijk ronde verder ten koste van Jong Holland na penalty-reeks

De Dijk moest deze zaterdag opdraven in de nacompetitie, zodat de ploeg zich kan handhaven in de eerste klasse. Wegens een net wat minder goed doelsaldo dan ZOB waren de Amsterdammers veroordeeld tot de strijd voor handhaving. En daar werd van gebaald, want het scheelde slechts twee doelpunten. Doordat De Dijk negende was geworden, kon de eerste ronde van de nacompetitie worden overgeslagen. Jong Holland (uit zaterdag 2A) versloeg in de eerste ronde Antibarbari (zondag 2B), dit gebeurde pas na strafschoppen. De Dijk had het voordeel dat het midweeks niet gespeeld had.

Een ware thriller voltrok zich deze zaterdag in Schellingwoude. In de eerste minuten kregen de bezoekers uit Alkmaar een goede mogelijkheid. Vanaf de rechterkant schoot Jesper Mannes, maar De Dijk-keeper Xander Kramer redde goed met zijn voet. Daarna brak een goede fase van de Amsterdammers aan. De Dijk had veel de bal, speelde rustig de bal rond en probeerde de weg naar het vijandige doel te vinden. Rechtsbuiten Venitchio Sint gaf goed voor, maar bij de tweede paal kon de bal net niet worden binnen getikt. Een uitstekende mogelijkheid, waar De Dijk zomaar op voorsprong kon komen.

De thuisploeg was de bovenliggende partij, werd enkele malen dreigend maar kwam niet tot grote mogelijkheden. Wel scoorde Ziyad Mansy na zo’n half uur voetballen, maar hij deed dit uit buitenspelpositie. Scheidsrechter Jessey van Pinxteren en zijn assistent hadden dat goed gezien.

Voor rust kwam Jong Holland tot enkele kansen, de ploeg uit Alkmaar kwam steeds beter in de wedstrijd. Zonder extreem veel risico te nemen probeerden de ploegen het elkaar lastig te maken. Uit een hoekschop kon Joris Kuipers, geheel vrijstaand, inkoppen. De bal was echter net iets te hoog, waardoor de inzet over vloog. Een toeschouwer gaf Jong Holland nog een tip mee: “De volgende keer hem wel dekken.” Voor de neutrale kijker was het een vermakelijke eerste helft, waarbij De Dijk iets dominanter was.

Het tweede bedrijf golfde meer op en neer, beide ploegen probeerden te profiteren van fouten. Jong Holland wist dit het beste te doen. Aan de Amsterdamse zijde ging een verdediger in de fout, waarna de oranjehemden door de defensie sneden. Lars Boekel haalde snoeihard uit en zette Jong Holland op 0-1. De thuisploeg liet de koppies niet hangen en ging het laatste kwartier op zoek naar de gelijkmaker. 

Keeper Nick Blaauw was uit positie nadat De Dijk een hoge bal had gewonnen. De Amsterdammers probeerden te profiteren van de mogelijkheid, maar de inzet werd geblokt. In de slotfase van de wedstrijd leek de defensie van Jong Holland lang stand te houden. Helemaal toen tot tweemaal toe er een bal van de lijn werd gehaald. Het leek erop dat De Dijk zich moest gaan opmaken voor degradatie naar de tweede klasse. Tot smaakmaker Sint in de blessuretijd werd diep gestuurd. De buitenspeler gaf een strakke voorzet en Yusuf Awad kon de gelijkmaker tegen de touwen werken: 1-1! De Dijk flikte het toch nog. Waardoor de ploegen zich mochten opmaken voor de verlenging.

Voor Jong Holland wederom een verlenging, wat een dreun moet zijn geweest voor de ploeg uit de Tweede Klasse. Men was zo dichtbij, maar had nu dertig minuten om toch te blijven strijden voor promotie. De Dijk kwam echter in de tweede minuut van de verlening al op voorsprong. Een flitsende aanval, inclusief hakbal, werd door invaller Jaïr Plet afgemaakt: 2-1! In enkele minuten was de voorsprong van Jong Holland als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Gedurende de hele verlenging bleef De Dijk zoeken naar een bevrijdende derde treffer. Enkele malen goede kansen, maar Jong Holland mocht niet worden onderschat. Ook daar werd actief gezocht naar een gelijkmaker. Het leek dat De Dijk beheerst de wedstrijd ging uitspelen, maar in de late blessuretijd van de verlenging mocht Jong Holland aanleggen voor een vrije trap. Van nog geen twintig meter kon Boekel zijn tweede binnen schieten. Wederom een gelijkmaker in de laatste seconde.

Een spannende penaltyreeks volgde. Waarbij De Dijk als eerste niet wist te scoren, nadat Jong Holland keeper Blaauw een strafschop stopte. Echter wisten de bezoekers ook een penalty niet te verzilveren. De Dijk zat op rozen toen Jong Holland hard op de lat schoot. Mansy mocht aanleggen voor de tiende strafschop: raak! De Dijk vervolgt de nacompetitie om zich te handhaven in de eerste klasse.

Aankomend weekend wordt er gespeeld tegen de winnaar van het duel tussen Fortuna Wormerveer – Sporting Martinus.

Bekijk hier meer foto’s van het duel.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)