Wervelende slotfase levert ZOB ruime zege op

In Hoorn heeft ZOB hele belangrijke punten gehaald tegen een directe concurrent om de onderste plaatsen. Na een van beide kanten matige eerste helft, waarin duidelijk was te zien dat er veel druk op de wedstrijd stond, walste ZOB in de slotfase van de tweede helft over tegenstander Zwaluwen 30 heen. Een uitslag van 0-5 had niemand rekening mee gehouden gezien het vertoonde spel in de eerste helft.

De eerste helft was het spel aan beide kanten nerveus en zenuwachtig, en ging er veel mis in de passing bij beide ploegen. ZOB combineerde dan wel beter maar kon de wedstrijd niet echt naar zich toe trekken. In de beginfase zakten beide ploegen bij balverlies terug naar eigen helft, en gebeurde er maar weinig voor beide doelen. Het eerste gevaar in de eerste helft komt pas in de 40e minuut als Zwaluwen 30 op de hoek van de zestienmeter een vrije trap mag nemen. De vrije trap wordt door doelman Tim v Duuren uit de hoek gestompt. Een minuut later draait Dennis Jansen aan de andere kant in het strafschopgebied weg van zijn tegenstander, maar zijn lage schuiver kan gestopt worden door de Zwaluwen 30 doelman. Verder gebeurde er weinig in een wedstrijd die bol stond van de spanning, Zwaluwen 30 staat in de stand maar 3 punten achter ZOB in de degradatiezone, er stond dus nogal wat op het spel, en dat was in het veld duidelijk te merken. Nog voor de wissel stuurt Dennis Jansen Stefan v Wonderen de diepte in, de aanvaller schiet in kansrijke positie over het doel.

In de tweede helft komt het eerste gevaar van ZOB en is het meteen raak. In de 58e minuut gaat Colin Coenderman goed door aan de rechterkant, zijn harde lage voorzet komt bij de tweede paal bij de inkomende Yassin El Yaakoubi die de belangrijke openingstreffer binnen werkt. Niet veel later is er een verre ingooi van Rowin Mol die wordt doorgekopt door Kid Ronday naar de vrijstaande Yassin El Yaakoubi, die net niet bij de bal kan. Rond de 70e minuut krijgt Zwaluwen 30 twee vrije trappen in korte tijd rond de zestienmeter van ZOB. Beide keren wordt de bal in de muur geschoten. In de 73e minuut gaat de spits van Zwaluwen 30 alleen op doelman Tim v Duuren af, Danny Streekstra weet echter met een fantastische sliding de aanvaller van scoren af te houden. Zwaluwen wisselt aanvallend en er ontstaat veel ruimte voor ZOB. Ook trainer Mohad Zaoudi past een dubbele wissel toe, routinier Dave Ninteman en de jonge Jasper v d Kroon komen in het veld. In de 78e minuut schiet de Zwaluwen spits de bal bij de tweede paal maar net naast. Een paar minuten later gaat de sterk ingevallen Jasper v d Kroon goed door aan de rechterkant, zijn voorzet komt bij Yassin El Yaakoubi die vrij voor de het doel zijn inzet gestopt ziet worden door de keeper. Uit de ontstane corner wordt bij de tweede paal de bal in een scrimmage tegen de paal gewerkt. In de laatste 5 minuten van de wedstrijd profiteert ZOB optimaal van de ruimte die ontstaat door een aandringend Zwaluwen 30.

In de 85e minuut onderschept Dennis Pals de bal, hij stuurt Jasper v d Kroon aan de rechterkant de diepte in, zijn strakke lage voorzet komt bij Yassin El Yaakoubi die de bal fraai achter de doelman werkt en is de wedstrijd gespeeld. In de 87 min. combineert ZOB door de verdediging van Zwaluwen 30, de opkomende Rowin Mol speelt Yassin El Yaakoubi aan, die met een fraaie steekpas Dennis Jansen alleen voor de keeper zet en de 3-0 kan binnenschieten. Nog in dezelfde minuut is er een fraaie breedte pass van Yassin op Jasper die fraai de 4-0 achter de kansloze doelman schiet. In de 90e minuut wordt een voorzet van Jasper v d Kroon door spits Kid Ronday achter de doelman gewerkt. Daar waar ZOB vorige week tegen Honselersdijk te veel kansen liet liggen, scoort de ploeg vandaag in een heel belangrijke wedstrijd binnen 5 minuten maar liefst vier keer.
Door de overwinning is de ploeg officieus veilig, ZOB heeft na de drie bovenste ploegen het beste doelsaldo in de competitie. En omdat er geen beslissingswedstrijden gespeeld worden maar het doelsaldo doorslaggevend is, moet het wel heel raar lopen dat ZOB het niet gaat halen. Met nog twee wedstrijden te gaan een mooie opsteker voor de spelers en de technische staf. Zaterdag de thuiswedstrijd tegen BOL, en een week later de laatste wedstrijd uit tegen AFC, de club waar trainer Mohad Zaoudi volgend seizoen naar toe gaat.

Tekst: Jan van der Molen

Foto’s: José Mol