Wilskrachtig DWS klaar voor volgende stap in ontwikkeling

DWS doorstond in de zondag tweede klasse A een zware test door met negen man een 3-2 overwinning tegen West Frisia uit het vuur te slepen. De nieuwkomer went langzaam aan de andere speelstijlen en het hogere niveau. Met zes punten uit de eerste vier wedstrijden draait de ploeg van Dohan Karacaer/Tarik Oulida prima mee.

“Wij moeten het soms echt van onze wilskracht hebben”, trapt Karacaer af. Het duel met West Frisia was daar het ultieme voorbeeld van. Binnen een half uur hadden de Amsterdammers een verrassende 3-0 voorsprong te pakken door twee treffers van jongeling Hicham Aklalouch en eentje van Issam el Bakkali. De aanvalsdrang werd een halt toegeroepen toen Emmanuel Obeng voor ouderwets pootje haken zijn tweede gele kaart kreeg en DWS met tien man verder moest.

De gasten uit Enkhuizen profiteerden aan de hand van Nick Abcouwer van de overtalsituatie. Met twee treffers bracht de spits zijn ploeg terug in de wedstrijd: 3-2. Nadat Selimhan Unal vlak na rust vanwege protesteren ook met een tweede gele kaart vroegtijdig kon inrukken, stond DWS een zware middag te wachten. De Amsterdammers hielden met het nodige kunst- en vliegwerk knap stand. Het betekende de tweede overwinning dit seizoen, opnieuw in een thuiswedstrijd. “In thuiswedstrijden zie ik een ander DWS, dan zijn wij een stuk gretiger en scherper”, is Karacaer opgevallen.

Buiten de stadsgrenzen wist DWS immers nog niet te winnen in de competitie. “In uitwedstrijden wordt veel meer strijd gevraagd en is het tactisch een stuk zwaarder. Er zijn zoveel verschillende speelstijlen, elke competitiewedstrijd speelden we tegen een systeem met twee spitsen. Ook daar moeten de spelers aan wennen.”

Met de week ziet de oefenmeester zijn ploeg progressie maken, vooral in fitheid en samenwerking tussen de spelers op het veld. “Het blijft immers een grotendeels nieuwe groep met nieuwe trainers. We zijn begonnen met een hoog tempo erin te slijpen. In alles. Explosiever, sneller handelen, kantelen, elkaar helpen bij balbezit en balverlies. Wil je voor de bovenste plaatsen meedoen, moet dat allemaal beter.”

Of DWS daar klaar voor is, durft Karacaer nog niet te zetten. “Het is iets te vroeg om de verhoudingen in te schatten. Wel valt mij op dat het niveau van alle ploegen dicht bij elkaar ligt. Wanneer wij het niet als collectief redden, hebben wij gelukkig bepaalde individuele kwaliteiten die het verschil kunnen maken. Al mogen we ook iets slimmer zijn. Hicham (Aklalouch, red.) krijgt bijvoorbeeld heel veel te verduren tijdens een wedstrijd, zonder dat er gefloten wordt, terwijl wij veel overtredingen tegen krijgen.”

De promovendus ligt in ieder geval op schema om aan het niveau en de nieuwe speelwijze te wennen. Of, zoals Karacaer het zegt: we kunnen nu de volgende cyclus in. “De afgelopen weken zijn we veel bezig geweest met vastigheden in het verdedigen, zodat we een hecht team worden en goed staan in het veld. Nu zetten we de volgende stap met vastigheden in balbezit.” En bij die volgende fase hoort ook een eerste uitzege.

Foto’s Felipe Bujan

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DWS