Winst voor SDZ in topper tegen AFC ’34

Na de winterstop stond er voor SDZ gelijk een belangrijke wedstrijd op het programma. Op Sportpark Transformatorweg kwam AFC ’34 uit Alkmaar op bezoek. Bij AFC ’34 is Job Dragtsma sinds vorig seizoen de hoofdtrainer, in het verleden was Dragtsma actief als hoofdtrainer bij FC Volendam, jeugdtrainer bij Fenerbahce en hoofdtrainer bij het Finse Inter Turku. Met de Finse ploeg won hij de beker en werd de club voor het eerst in de historie landskampioen.  SDZ was gedurende de winterstop op trainingskamp geweest in Lissabon en had daarna nog geoefend tegen IVV uit Landsmeer.

Beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd. De Amsterdammers hadden vooral het balbezit, de bezoekers moesten het vooral hebben van de omschakeling. Binnen tien minuten was het eerste gevaat voor de gasten uit Alkmaar. Een schot van Stefan Smal raakte de paal. Tien minuten later kreeg SDZ de kans op de openingstreffer. Nadat Romello Austin meerdere tegenstanders passeerde, kregen Floris Reurts en Tim Klaasen-Bos allebei een mogelijkheid om te scoren. Echter was AFC’34-doelman Mike Wesselink een sta-in-de-weg. In minuut 28 kwam SDZ op voorsprong. Vanaf de zijkant werd Raymond Klaasen-Bos aangespeeld. De aanvaller legde vervolgens de bal goed klaar voor Davey Claus, die de bal in de linkerhoek binnenschoot.

Na rust waren de teams aan elkaar gewaagd, het spel golfde dan ook op en neer. Het kwartier na rust werd gekenmerkt doordat drie spelers van AFC’34 geel kregen. Eerst kreeg Sandro Staal  geelwegens een (vermeende) handsbal, bij het protesteren kreeg Sercan Yilmaz geel. Daarnaast ontstond er een hooglopende discussie tussen Donny Kessing en Emre Aykan over waar de vrije trap genomen moest worden. Beide spelers kregen een gele kaart, de uiteindelijk vrije schop verdween hoog over het doel.

Snel daarna kregen de bezoekers de kans op de gelijkmaker, SDZ-doelman Vincken was uit positie maar de kans werd gemist. Met nog twintig minuten te spelen kreeg Klaasen-Bos de kans om de score te verdubbelen. Hij wilde de bal passen naar Austin, maar via een speler van AFC34 kreeg hij de bal weer terug en kon hij alleen opstomen richting het doel. De spits wilde de bal over doelman Wesselink stiften, maar met een reflex stopte de keeper de inzet. Minuten later veroverde Klaasen-Bos de bal van de doelman, maar aanvoerder Lagerveld schoot de bal te wild. Hierdoor rolde de bal ruim naast. In minuut 78 kwam SDZ dan toch op een 2-0 voorsprong, met weer een hoofdrol voor Klaasen-Bos. Eerst won hij het duel van Staal en toen dribbelde hij de zestien in. In het strafschopgebied hield hij het hoofd koel en legde heel rustig af op invaller Jaap Smeeing. Laatstgenoemde kon de bal simpel binnen tikken. Tijdens de slotfase zette de gasten nog even aan, waardoor Smal uit een vrije trap de aansluitingstreffer wist te maken: 2-1. Diep in de blessuretijd kopte dezelfde Smal nog net over, dit was de laatste actie van de wedstrijd.

“De eerste helft waren we heer en meester, ook hadden we denk ik 70% balbezit. AFC speelde heel verdedigend, een compliment aan hen trouwens ze gaven geen tot weinig kansen weg. Schijnbaar dwingen wij dat respect af, als je een ploeg bent die ook meedoet om de prijzen, en dan met zo’n negatieve spelopvatting komt in de eerste helft”, aldus SDZ-trainer Kai Meeuwsse na afloop over de speelwijze van AFC ’34. “In de tweede helft vergeten wij gewoon te voetballen en je maakt het jezelf nog moeilijk door de goal (de 2-1, red.).”

Foto’s: Jos Spitteler, bekijk hier het volledige foto-album.