Home / Algemeen / Winterkoning #1: JOS/Watergraafsmeer (1A)

Winterkoning #1: JOS/Watergraafsmeer (1A)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 1: JOS/Watergraafsmeer, dat zich na de degradatie uit de Hoofdklasse goed heeft herpakt in de zondag eerste klasse A.

Zo snel mogelijk terug naar de Hoofdklasse. Dat heeft JOS zich ten doel gesteld. Bijna op de helft liggen de Amsterdammers nog altijd goed op koers, al zijn de verschillen bovenin klein. JOS deelt de koppositie, met één wedstrijd minder gespeeld, met Legmeervogels en wordt op de voet gevolgd door drie concurrenten.

Slechts één keer ging JOS in de eerste seizoenshelft onderuit. Dat was meteen ook een flinke zeperd, toen AFC’34 de hoofdstad met 1-6 verliet. Volgens aanvoerder Teddy Janssen was het slechts een incident en een offday. Ze hebben zich goed gerevancheerd in de laatste duels voor de winterstop en er staan bovendien nog twee inhaalduels op het programma in het nieuwe jaar, waaronder de topper tegen achtervolger Fortuna Wormerveer.

Trainer
Bezig aan zijn laatste maanden bij JOS wil Roy van der Mije afsluiten met een hoofdprijs. “Wij wisten dat we een goede ploeg hebben. Zeker met zo’n elftal dat wij hebben moet je er elke week vol voor gaan. Je kan dan een keer tegen een nederlaag aanlopen, zoals tegen AFC’34. Het maakt niet uit met hoeveel, drie punten zijn immers drie punten. Daar moeten we niet meer moeilijk over doen. Het gaat erom hoe je het vervolgens oppakt.”

Op dat terrein hebben de Amsterdammers volgens de oefenmeester de meeste winst geboekt. “De vorm van de dag bepaalt waar je uiteindelijk staat. En met teleurstellingen moet iedereen goed om kunnen gaan. Je kan alleen resultaat behalen wanneer iedereen een blok vormt om voor elkaar te werken. Dat gaat nu goed, maar als het straks wegvalt, wordt het moeilijk. Je wordt kampioen met de breedte.”

Blikvanger
Na de degradatie en het vertrek van een aantal ervaren krachten kreeg Teddy Janssen deze zomer de aanvoerdersband om zijn arm. Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij de 27-jarige verdediger. “Dit is een goede eerste stap voor ons. En dit is ook de plek waar wij horen; als je kijkt naar onze voetballende kwaliteiten, onze ervaren spelersgroep. De nederlaag tegen AFC’34 was een offday, van EDO en Legmeervogels hadden we kunnen of moeten winnen. Eigenlijk zijn wij zelf onze grootste concurrent.”

Er is behoorlijk wat veranderd op Sportpark Drieburg. De negatieve spiraal waar de Amsterdammers vorig seizoen in vastzaten en niet meer uitkwamen is omgekeerd in enkel positiviteit. “De resultaten werken natuurlijk automatisch door op de sfeer binnen de groep. Ik denk dat wij zelfs nog wat verder konden uitlopen, maar dit is ook prima. De periodetitel hebben we al, de wintertitel nu ook, dan rest er nog maar één prijs.”

Foto Martin van Zurk
Foto Martin van Zurk

Verwachting 2018
Die ene prijs is waar het allemaal om draait bij JOS/Watergraafsmeer. “Ik durf niet te zeggen of de verschillen zo klein blijven, maar met de ploeg die wij hebben, zit er niets anders op dan te promoveren”, zegt Van der Mije. Janssen sluit zich hierbij aan. “2018 is voor ons pas geslaagd als wij volgend jaar in de Hoofdklasse spelen. Voor minder doen we het niet.”

Zijn trainer weet wat daar voor nodig is. “In de tweede seizoenshelft gebeurt er altijd van alles. Er wordt aan spelers getrokken, ze zijn met meer dingen dan alleen het voetbal bezig. Op dat moment, ook wanneer de teleurstellingen weer een rol gaan spelen, moet je de rust bewaren. Dan kunnen wij heel ver komen.”

Foto’s Mario Wormhoudt