Home / Algemeen / Winterkoning 2: JOS/Watergraafsmeer (1A)

Winterkoning 2: JOS/Watergraafsmeer (1A)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. In deel 2: JOS/Watergraafsmeer. Net als vorig seizoen halverwege aan kop in de zondag eerste klasse A.

Een jaar geleden voerde JOS/Watergraafsmeer tijdens de feestdagen ook de ranglijst aan. Toen deelden de Amsterdammers de koppositie met de latere kampioen Fortuna Wormerveer. Onder leiding van Roy van der Mije werd niet alleen naast het kampioenschap gegrepen, ook in de nacompetitie ging het fout. Ze hopen in Amsterdam-Oost daarvan te hebben geleerd en dit seizoen wel terug te keren in de Hoofdklasse.

Daarvoor ligt de ploeg van Cor ten Bosch op schema. JOS/Watergraafsmeer heeft vijf punten voorsprong op achtervolger Boshuizen. Dat hadden er meer kunnen zijn, als er in het onderlinge duel niet twee keer een voorsprong uit handen werd gegeven: 2-2. De selectie heeft afgelopen zomer met de komst van onder meer Tony Tol, Hanne Hagary en clubtopscorer Malcolm Esajas veel routine en kwaliteit erbij gekregen om de voorsprong deze keer tot het einde te kunnen vasthouden.

Trainer
Ten Bosch weet de verhalen van vorig seizoen; winterkampioen, maar eindigen met lege handen. Daarom hecht hij niet heel veel waarde aan deze officieuze titel. Toch is het niet zomaar iets: 28 punten uit elf wedstrijden. “Ik had wel verwacht dat we veel punten zouden halen. De voorsprong had na de laatste wedstrijd eigenlijk iets meer moeten zijn, maar we zijn hier niet ontevreden mee.”

De oefenmeester heeft de beschikking over ‘een verdomd mooie groep’. “We hebben een geweldige mix van jonge jongens en ervaring.” Ten Bosch weet waartoe zijn spelers in staat zijn, maar ook dat een slippertje – mede door arbitrale dwalingen verloor JOS bijvoorbeeld bij DSOV – op de loer blijft liggen. “Wij kunnen van onszelf verliezen als wij minder gemotiveerd zijn en een beetje arrogant worden. Maar daar let ik wel op; dat worden wij niet.”

Blikvanger
Met tien doelpunten in elf wedstrijden loopt Malcolm Esajas bijna één-op-één. Dat is lang geleden voor de ex-prof, die onder de vleugels van Cor ten Bosch weer helemaal is opgebloeid. “Cor is de man die de jongens vertrouwen geeft. Bij hem begint het. Daarna moeten wij als spelers het op het veld laten zien. De sfeer is ook goed, we kunnen allemaal lachen met elkaar.”

De 32-jarige spits focust zich niet op zijn eigen prestaties; het gaat om de resultaten. Dat is ook zijn doel, om goals te maken waarmee hij het team zo goed mogelijk kan helpen. “Doelpunten die ervoor zorgen dat we drie punten pakken. De 0-1 in de laatste minuut, of de 2-1. Maar ik ben niet bezig met mijn aantal. Ik heb er nu tien, daar ben ik al blij mee.”

Verwachting 2019
“Je kan bijna zeggen dat het seizoen mislukt is als wij geen kampioen worden”, zijn de duidelijke woorden van Ten Bosch. Dat is geen grootspraak, zeker niet, maar hij is er duidelijk van overtuigd. “We willen zo snel mogelijk promoveren. Ik vind, en dat is ook de reden waarom ik hierheen ben gekomen, dat JOS minimaal in de Hoofdklasse hoort te spelen.”

De oefenmeester voert daarmee de druk op, al heeft de spelersgroep daar volgens Esajas geen last van. “We moeten er onszelf ook van bewust zijn dat we een goede selectie hebben en dat elke wedstrijd moeten laten zien. Maar de prijzen worden niet verdeeld in januari.”

Foto’s Mario Wormhoudt