Winterkoning #4: OFC (3A)

De eerste competitiehelft zit er zo goed als op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een elfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 4: OFC, dat met bijna dezelfde selectie verrassend de zaterdag derde klasse A aanvoert.

Veel veranderde er afgelopen zomer niet in Oostzaan. Er stroomden een aantal talenten door uit de jeugd en de rest van de selectie bleef intact. Met liefst vier degradanten uit de tweede klasse stond OFC aan het begin van het seizoen niet genoteerd als kampioenskandidaat, maar rond de jaarwisseling ziet dat er allemaal anders uit.

De eerste periodetitel werd met een ruime voorsprong in de wacht gesleept en in de eerste seizoenshelft ging OFC slechts twee keer onderuit. De nederlagen tegen Sporting Andijk (2-5) en DEM (1-4) kunnen ze zich veroorloven, want de voorsprong op achtervolgers Hellas Sport (dat één wedstrijd tegoed heeft) en HCSC bedraagt nog altijd zes punten.

Foto Herman de Wit

Trainer
In zijn tweede seizoen lukte het Colijn wel om te pakken wat de Oostzaners vorige jaargang werd ‘afgenomen’. “In het begin draaide het bij ons als een tierelier. Dat had ik echt niet verwacht.” De laatste weken zag de oefenmeester het wel moeizamer gaan bij zijn ploeg. “Iedereen wil van de koploper winnen, ploegen gaan zich speciaal op je instellen. Daar moeten wij ons ook tegen kunnen wapenen.”

De doelstelling voorafgaand aan het seizoen was een periodetitel, om een plek in de nacompetitie te bemachtigen, maar het betekent niet dat OFC nu achterover zal gaan hangen in de tweede seizoenshelft. “Het doel hebben we al bereikt, nu kunnen we voor goud gaan. Want dit smaakt zeker naar meer.”

Brian Coolen (l) naast zijn broertjes Nigel en Scotty

Blikvanger
OFC mag zich gelukkig prijzen met liefst drie broertjes van de familie Coolen. Brian Coolen is de oudste. De controlerende middenvelder speelde jaren in het eerste zondagelftal van de Oostzaners, waarmee hij tot de tweede klasse reikte. Na een klein uitstapje van twee seizoenen naar OSV kwam hij bijna drie jaar geleden terug naar OFC voor het nieuw opgerichte zaterdagelftal.

“Afgelopen zomer hebben we er een paar spelers bijgekregen in aanvallend opzicht, waaronder mijn broertje (Scotty, red.). Dat maakt wel het verschil.” Coolen wist dat OFC tot grootse dingen in staat is. “Op basis van de spelersgroep en wat wij vorig jaar hebben laten zien, dacht ik dat we op z’n minst wel mee zouden kunnen doen voor promotie. Iedereen is een jaar verder.”

Foto: Herman de Wit

Verwachting 2018
Colijn beseft zich als geen ander dat de weg nog lang is. “Het is belangrijk dat we februari goed doorkomen. Dan staan er veel wedstrijden op het programma, kan je zien hoe iedereen de winterstop verteerd heeft. In die periode kunnen er rare dingen gebeuren. Als wij onze kop erbij houden, wat in tegenstelling tot vorig seizoen aardig goed lukt, kunnen wij hoge ogen gooien.”

Waar de oefenmeester nog voorzichtig blijft, is Coolen een stuk uitgesprokener over de kansen van de Oostzaners. “Eigenlijk moet je nu wel kampioen worden als je met zo’n voorsprong bovenaan staat. Van iedereen hebben wij terecht gewonnen en zelfs in die twee nederlagen waren wij beter dan de tegenstander. Dat maakt je echt wel kampioenskandidaat nummer één.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)