Boris Santen WV-HEDW

WV-HEDW en AFC zien kampioenschap tussen hun vingers wegglippen

De KNVB maakte dinsdagavond in navolging van de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend dat het amateurvoetbal voor dit seizoen wordt geschrapt. De beslissing van het kabinet heeft een grote invloed op duizenden clubs in Nederland. Wij spraken WV-HEDW en AFC om over de gevolgen te praten.

Wederom wapenen

Bij Marcel Valk, hoofdtrainer van WV-HEDW, overheerst teleurstelling, alhoewel hij de beslissing van de KNVB absoluut begrijpt. “Ondanks dat het bijzaak is, leef je natuurlijk naar zo’n competitieslot toe. Je wilt namelijk toch de titelstrijd aangaan met Scherpenzeel en Roda ’46 op het vinkentouw. Bovendien waren we nog altijd in de race voor de beker. Helaas gaat dit niet gebeuren. Onze Onder-19 staat momenteel als koploper 13 punten voor, maar gaat niet promoveren naar de volgende klasse. Dat is voor de club van veel groter belang, omdat je te maken hebt met de aanvoer van onderaf. Alleen de omstandigheden zijn nu eenmaal zo en de beslissing is nodig. Het is niet anders.”

Valk is over het geheel gezien tevreden met hoe zijn ploeg het dit seizoen heeft gedaan. Desondanks is er in het seizoen 2020-2021 absoluut geen tijd voor verslapping. “De eerste wedstrijden dachten ploegen: WV-HEDW is vorig seizoen net erin gebleven… Maar al snel bleek dat we serieus mee gingen doen. Na de winterstop was de weerstand weer een stukje anders en wilden ploegen graag van ons winnen. Dat zal volgend seizoen vanaf het begin zijn, dus we moeten ons wederom wapenen.”

De zaterdagselectie van WV-HEDW gaat volgend seizoen verder waar het gebleven was: volop strijden voor het kampioenschap en dus promotie naar de hoofdklasse. “Er verandert uiteraard niets qua ambities, want we willen de lijn doortrekken zoals we die hebben ingezet. Alleen je kijkt natuurlijk altijd naar de ontwikkeling van spelers en vraagt jezelf af of je op bepaalde posities andere mensen nodig hebt. Dat proces komt door het coronavirus tijdelijk stil te staan, maar de komende periode gaan we alsnog kijken of we aan de onderkant van de selectie nog wijzigen moeten doorvoeren.”

It’s about time

Ook AFC streed nog altijd voor het kampioenschap. De club is bovenal blij dat de KNVB een knoop doorhakte om het seizoen te beëindigen. “Ik dacht vooral it’s about time, want ik vroeg er al een week om”, vertelt Ad Westerhof, voorzitter van de Amsterdamse club. “De gedachten dat je nog kan voetballen als je alles afgelast, was raar. Nu kunnen we ons richten op volgend seizoen. Als we weer bij elkaar mogen komen, gaan we daar een grote happening van maken.”

De club is voornemens om de komende tijd van de nodige regelingen gebruik te maken. “Als het kan, gaan we dat zeker doen. Linksom of rechtsom moeten mensen simpelweg worden betaald, al hebben we daar aparte potjes voor. Het clubhuis heeft momenteel echter geen inkomsten. Naast de financiële uitdagingen moeten we proberen spelers fit te houden. We zijn inmiddels gelukkig een heel eind met de selectie voor het volgende seizoen.”

“Of het een verloren seizoen is? Dat is niet helemaal waar, want er zijn ook hele leuke dingen gebeurd. Ons vlaggenschip stond er dit seizoen goed bij. Bovendien blijven we ook het volgende seizoen regerend kampioen van de Tweede Divisie. Je hebt er natuurlijk niets aan, maar het is een schrale troost.” Het coronavirus heeft voorlopig geen effect op de bouw van het nieuwe clubhuis. “Dat gaat nog altijd als een raket. Van de zomer gaan we verhuizen en alles inrichten, dus alles loopt volgens planning. Het is een behoorlijke prestatie, aangezien er spullen uit het hele land moeten komen. Dus we zijn trots dat het allemaal lukt.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)