Home / slideshow / Zaalvoetbalsucces TOB: “Bij ons is alles goed geregeld”
TOB zaalvoetbal

Zaalvoetbalsucces TOB: “Bij ons is alles goed geregeld”

TOB is de op één na grootste zaalvoetbalvereniging van Nederland, zo maakte De Telegraaf afgelopen maand bekend. En daar is de club meer dan trots op. “Ooit begon ik bij TOB op het veld en wilde een team gaan zaalvoetballen. De afgelopen jaren zijn daar dus een hoop bijgekomen”, vertelt Fred Stam, voorzitter, animator, regelaar, organisator en wedstrijdsecretaris van de Zaalvoetbalafdeling van TOB.

De Amsterdamse vereniging zag de afgelopen jaren een flinke groei ontstaan. “We zijn ooit begonnen met één zaalvoetbalteam en dat is in de loop der jaren steeds groter geworden. Verleden jaar hadden we nog 22 teams, maar dit jaar is het simpelweg geëxplodeerd. Nu zijn het er 33 en wordt het bijna een dagtaak.” Stam kan niet direct zijn vinger leggen op het succes, al heeft hij wél degelijk vermoedens. “Het kan bijvoorbeeld komen, omdat het zaalvoetbal in de loop van de jaren steeds populairder is geworden. Maar wellicht kiezen ook gewoon meer elftallen voor TOB. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.”

“Wij doen niet aan flyeren, maar ik denk dat het komt door mond-op-mondreclame”, gaat Stam verder. “Het is bij ons simpelweg goed geregeld, dus dat zal de reden zijn dat spelers naar TOB komen spelen. Wij hebben bijvoorbeeld één contributiebedrag voor een geheel team. Je betaalt dan 1250 euro. Daarvoor speel je het hele jaar door competitie én in de beker. Hoe meer spelers je dus in je team hebt, des te lager is het contributiebedrag. Dat stimuleert om met steeds meer spelers te spelen, waardoor een team bijna nooit met te weinig voetballers voor de dag komt.”

Zaalvoetbal op maat

Een van de grootste voordelen van zaalvoetbal is dat je het als team volledig naar je eigen wens kan inrichten. “Ik krijg bijvoorbeeld een telefoontje van iemand uit Amsterdam-Oost die graag bij TOB wil gaan zaalvoetballen. Dan gaan ze met acht of negen vrienden namens TOB spelen. Vervolgens mogen de jongens een voorkeursporthal opgeven waar ze graag hun thuiswedstrijden spelen. Wij betalen de KNVB vervolgens een bepaald bedrag, zodat de bond hallen kan afhuren. Je krijgt daardoor steeds meer zaalvoetbal op maat, omdat teams zélf kunnen bepalen op welke avond en in welke hal ze hun wedstrijden willen spelen. Dat is eigenlijk heel aantrekkelijk, want je hoeft niet in hallen of op tijdstippen te spelen die jou niet zinnen. Wanneer je jezelf in september opgeeft om te zaalvoetballen, weet je vervolgens het gehele programma tot en met april. Alle duels zijn dus het hele jaar door uitgestippeld door de KNVB. Dat is eveneens iets wat een hoop mensen als prettig ervaren.”

Het geval is wél dat het om vriendenteams gaat, waardoor je jezelf niet als individu kunt inschrijven. “We krijgen wel eens mailtjes van individuen die graag op zaalvoetbal willen. Dan stuur ik terug dat dit een probleem is, want wat op het veld wél lukt, is in de zaal vrijwel niet mogelijk. We hebben namelijk 33 vriendenteams die dus allemaal zélf hun spelersaanbod verzorgen.”

Multicultureel

De teams van TOB bestaan uit verschillende culturen, zo geeft Stam aan. “Een jongen mailde mij laatst dat hij bij de ING werkt en graag met wat collega’s wil zaalvoetballen. Vervolgens kwamen de namen van de spelers binnen, en toen zag ik gelijk dat Iranesen, Egyptenaren, Italianen, Grieken en Nederlanders erbij zaten, die allemaal op een afdeling bij de bank werken. Ik heb ook een Bosnisch, Turks, Spaanstalig, Marokkaans en Portugees team. Laatst ging ik een keer tellen en kwam ik op twaalf verschillende nationaliteiten uit. Dat is niet vreemd, want Amsterdam is natuurlijk multicultureel.”

KNVB

TOB is dan ook van alle markten thuis en des te leuker is het dat de zaalvoetbalvereniging vrijwel de grootste van Nederland is. “We zijn in Amsterdam sowieso de grootste, maar eigenlijk ook in heel Noord-Holland en Utrecht. Alleen Drs Vijfje uit Groningen staat boven ons, maar dat is een studentenvereniging. Dus dat verbaast me niet helemaal. Met 33 teams zijn we simpelweg gigantisch groot in Amsterdam.”

De Amsterdamse club maakt dermate indruk dat de KNVB heeft besloten om bij TOB kennis op te doen. “We hebben goed contact met de KNVB en binnenkort ga ik daar praten. De bond wil namelijk wel eens weten hoe we de leden binnenhalen en vraagt zich af of we nog voorstellen hebben om het zaalvoetbal in Nederland te verbeteren. Dat je door de KNVB serieus wordt genomen, is natuurlijk wel erg leuk om te horen.”

Mochten er teams interesse hebben, kunnen ze zich te allen tijde inschrijven voor volgend seizoen. “Ze zijn van harte welkom, want hoe meer zielen hoe meer vreugd”, aldus Stam.

Tekst: Jordi Smit
Foto: TOB

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend