Home / slideshow / Zeeburgia stapt na 100 jaar over van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal
Zeeburgia

Zeeburgia stapt na 100 jaar over van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal

Na 100 jaar voetbal op zondag, kiest Zeeburgia met ingang van komend seizoen voor een overstap naar het zaterdag seniorenprestatievoetbal.

De club ziet de afgelopen jaren de belangstelling voor voetbal op zondag teruglopen. Dat leidt onder andere tot weinig publiek, weinig kantine-inkomsten en een gebrek aan sponsoren. Daarbij is er onder de huidige senioren en jeugdspelers in de bovenbouw een sterke voorkeur om op zaterdag te spelen.

Na 100 jaar schrijft Zeeburgia komend seizoen dus geen prestatievoetbal meer in op zondag. De zondag 1 en 2 verdwijnen en daar komt een zaterdag 1 voor terug. Vorig jaar werd juist gestopt met voetbal op zaterdag, maar nu doet de zaterdagselectie dus zijn herintrede. Daarnaast gaat Zeeburgia meedoen aan de nieuwe O21-competitie, wat de club ziet als een mooie combinatie: “Met de Onder 21 en Zaterdag 1 hebben we straks twee teams die de selectie van onze club belichamen”, vertelt bestuurslid Huub Wilbrink. “De ene week zal de O21 thuis spelen en de andere week de Zaterdag 1. Dat is leuk voor onze fans, maar eveneens voor de kantineinkomsten. We hopen nog wat extra recreatie seniorenteams op zondag te krijgen, zodat de weekenden vol blijven.”

Toch kan de club zich ook voorstellen dat de overgang van zondag naar zaterdag voor sommige oud-Zeeburgianen een teleurstelling zal zijn. Het bestuur ging dan ook niet over één nacht ijs: “Het is een ontzettend moeilijk, maar ook onvermijdelijk besluit. In ledenaantal zijn we de afgelopen jaren verdubbeld, we hebben een jongensafdeling van landelijk niveau, een groeiende meidenafdeling en een stabiele senioren recreatietak op veld en in de zaal. Met deze switch hopen we ook het seniorenprestatievoetbal een sterke impuls te geven”, aldus voorzitter Marianne van Leeuwen.

Hoofd Opleiding Mike Kolf sluit zich hierbij aan, maar vindt het ook een zware dobber: “Het seniorenvoetbal is veranderd. De focus van de hele club op de Zondag 1 heeft plaatsgemaakt voor een andere beleving van onder andere de jeugdspelers. Daar moeten we ons naar verhouden, stilstand is dan achteruitgang.”

Foto: Mario Wormhoudt

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)