Zeeburgia

Zeeburgia vraagt trainers voor Project China: “Prachtige ervaring”

Zeeburgia en China: het blijkt al jarenlang een gouden combinatie. Middels de samenwerking met Podiyeen Group in Guangzhou levert Zeeburgia sinds 2017 kennis door Nederlandse trainers te sturen, waardoor steeds meer Chinese kinderen aan het sporten worden gebracht. Meer trainers zijn nog altijd welkom. “Momenteel heb ik een verzoek liggen voor een UEFA-B trainer in combinatie met een bachelordiploma”, vertelt Roger Karamat Ali, coördinator van het project.

Samenwerking

De gedachte om een samenwerking in China aan te gaan, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Toeval moet je organiseren”, stelt Karamat Ali. “Wim Keizer, een sportpsycholoog waar wij veel contact mee hebben, kende onze partner al. Die vertelde dat hij het een en ander had gedaan in combinatie met sportpsychologie en -pedagogie.” Dat project was volgens Karamat Ali meer dan nodig. “Door de verwestering die in China heeft plaatsgevonden, ontstaan er eveneens westelijke problemen. Doordat ouders het bijvoorbeeld drukker hebben, worden kinderen een beetje aan hun lot overgelaten. En als ouders met hun kinderen zijn, dan worden ze flink verwend vanwege een stukje schuldgevoel. Mede daardoor is obesitas onder kinderen het snelgroeiende probleem.”

“China wilde een sportprogramma opzetten om deze kinderen een manier te geven om te sporten. Voetbal vonden ze daarbij een goed middel.” Daarnaast is vanuit de regering het plan ontstaan dat China in 2030 een gerespecteerde voetbalnatie moet zijn. “Al die onderdelen samen heeft ertoe geleid dat we een samenwerking zijn aangegaan met Podiyeen. We zijn nu sinds 2017 bezig met het sturen van trainers.” Zeeburgia bouwde destijds het project langzaam op tot hoe het nu is. “Het is begonnen met drie maanden, daarna is het naar zes maanden gegaan. De reden is dat de eisen door China flink zijn aangescherpt, dus daar moesten we op reageren.”

Trainers

De trainers hebben in China een belangrijke taak te vervullen. “Het gaat uiteindelijk om spelenderwijs leren, waarbij je in staat moet zijn de jonge kinderen het voetbalspelletje bij te brengen. Maar we hebben bovenal een voetbalomgeving gecreëerd, waarin we duidelijk hebben gemaakt hoe we in Nederland kijken naar het opleiden van kinderen, welke faciliteiten je daarvoor nodig hebt en dat je niet zomaar profvoetballer bent.”

Volgens Karamat Ali is het project in China een interessante optie voor trainers met ambitie. “Het project is nu nog uitsluitend voor trainers die een jaar of langer willen gaan. Het voordeel voor de trainers is allereerst dat ze een prachtige ervaring opdoen. Guangzhou is een hele moderne stad, zoals Shanghai en Beijing, maar ook met de typische Chinese cultuur. Bovendien zijn de mensen waarmee we samenwerken zeer betrouwbaar.” Deelnemers maken gebruik van een groot aantal voordelen. “Als je naar China toe gaat, heb je een gratis verblijf, wordt je ticket voor je betaald en nemen de mensen je onder hun hoede. Het enige dat je eigenlijk moet doen, is je eigen eten koken. Tot slot heb je de tijd om het land en de cultuur te ontdekken.”

De stad waar de deelnemers in komen, is redelijk verwesterd. Daardoor valt de cultuurshock redelijk mee. “Ik krijg veel van onze trainers terug dat ze vooral de warmte van de mensen opvallen. Of ik daar al ben geweest? Zeker! Je wordt echt in de watten gelegd, dus dat is leuk om mee te maken.” Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen naar Karamat Ali toestappen door te mailen naar roger@zeeburgia.nl. “Wanneer de trainer voldoet aan de eisen, dan kan hij contact opnemen met mij. Dan vertel ik hem wat hij daar kan verwachten en gaan we het van daaruit verder regelen. Het is een geweldige kans voor deze trainers. Ze weten waar ze terechtkomen en de randvoorwaarden worden daar meer dan geschept. Ik beveel het dan ook zéker aan”, aldus Karamat Ali.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)