Zege voor De Volewijckers in topper tegen Fortuna Wormerveer

In Zaterdag 4b heeft koploper De Volewijckers de topper tegen nummer twee Fortuna Wormerveer met een 4-3 overwinning over de streep getrokken.

Met een stevige wind over het veld in Wormerveer was de eerste kans voor De Volewijckers na vijf minuten spelen meteen raak. Na een combinatie vanaf de rechterkant gaf Daley Venghaus een prima steekpass naar de linkerkant op de vrijgelopen Jowad Rosner, die de bal in de touwen schoot: 0-1. De gelijkmaker voor de thuisclub volgde al snel. Vijf minuten later was een goed uitgespeelde aanval van Fortuna de opmaat voor een doelpunt. Een strakke voorzet vanaf de rechterflank van Kenyon Westenburg werd binnengetikt door midvoor Gianluca Locatelli: 1-1.

De Volewijckers kreeg even later nog een tegenvaller te verwerken. Met een blessure moest middenvelder Danny Blok zich laten vervangen door de goed spelende jeugdspeler Darlington Owusu. Dit bracht wat wijzigingen in het team van Frank Schuitenaker teweeg, waardoor De Volewijckers de controle over de wedstrijd verloor. Fortuna nam het initiatief over en bleef aandringen voor een tweede doelpunt. Met een schot net naast de paal en een uitstekende redding van De Volewijckers-doelman Mitchel Vincken haalden de Noord-Amsterdammers opgelucht adem. De rollen werden vijf minuten voor rust en in de extra tijd zelfs omgedraaid. Uiterst effectief sloeg De Volewijckers toe. Seranio Austin was het die de trekker tweemaal overhaalde. Eerst werd een aanval door de verdediging van Fortuna afgeslagen. De bal werd een prooi voor Austin die met een droge knal uithaalde 1-2. De linkerspits was weer bij de pinken om in de toegevoegde tijd geklungel achterin van Fortuna koel af te ronden: 1-3.

In het tweede bedrijf wilde Fortuna de kater van vlak voor de rust wegwerken, want het kwam voortvarend de kleedkamer uit. Sterke aanvallen werden niet beloond. De boosdoener in de eerste tien minuten was doelman Vincken waardoor de voorsprong van twee doelpunten intact bleef. Na 55 minuten spelen had de doelman in één minuut tijd twee sublieme reddingen achter zijn naam. In plaats van de aansluitingstreffer van Fortuna scoorde De Volewijckers zijn vierde goal. Na een uur spelen vloog een schitterende vrije trap vanaf de linkerflank van uitblinker Rosner met de wind mee over Fortuna-doelman Bjorn van der Deure in de verste bovenhoek: 1-4.

Fortuna gaf niet op. Vol energie pakte het de wedstrijd op, waardoor De Volewijckers achteruit moest. Prachtige aanvallen opgezet via middenvelders Ian MacDonald en Ran van der Vliet bestookten het doel van De Volewijckers. Doelman Vincken en de verdediging met de sterk spelende Reda el Kouaa hielden stand. Het was een vrije trap waardoor Fortuna terug in de wedstrijd kwam. In de 67ste minuut was een kanonskogel van Timo Stam doelman Vincken te machtig: 2-4. De laatste twintig minuten gingen beide teams tot op de bodem. Met aan beide kanten verse krachten gooide Fortuna alle remmen los voor het derde doelpunt, en De Volewijckers zocht via snelle counters voor de definitieve winst. Het resultaat van al deze inspanningen bleef bij een doelpunt in de extra tijd voor Fortuna. Na een bal op de lat, scoorde invaller Matthijs van der Laan in de rebound: 3-4.

Met deze zwaar bevochtte overwinning neemt De Volewijckers drie belangrijke punten mee naar huis en blijft trotse koploper.
In het inhaalweekend zijn Fortuna Wormerveer en De Volewijckers beiden vrij. Op bezoek bij RCZ kan De Volewijckers een week later de eerste periodetitel pakken. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 4b

Tekst: Peter Oud