Zege voor De Volewijckers na doelpuntrijk duel: 7-4

Na een matige start van het seizoen in het districtbekertoernooi met drie nederlagen, is De Volewijckers in zaterdag 4b begonnen met een overwinning. Zaanlandia werd in een doelpuntrijke wedstrijd met 7-4 geklopt.
Vanaf het eerste fluitsignaal was het vol gas voor beide teams. Zaanlandia was in het eerste kwartier scherper dan de thuisclub, wat resulteerde in een 0-2 voorsprong. In de zevende minuut was de verdediging van De Volewijckers niet bij de les op een bal van achteruit. Deror Albaz troefde doelman Mitchel Vincken met een boogbal af: 0-1. Albaz liet in de twaalfde minuut weer van zich horen, een vrije trap vanaf links werd ingekopt en via de vingertoppen van doelman Vincken sloeg de bal in het net: 0-2.
De Volewijckers schrok wakker, gooide er een tandje bij, maar diverse pogingen strandden op de uitstekende Zaanlandia doelman Alex Geure. De doelman moest zich echter in de 23ste minuut gewonnen geven. Een briljante soloactie vanaf de linkerkant van Jimmy Chapman, werd afgesloten met een stevige knal in de verre hoek: 1-2. Nog voor het half uur, in een wedstrijd waar het tempo bijzonder hoog was, werd de score al gelijkgetrokken. Uitstekend combinatiespel van De Volewijckers werd in de 28ste minuut door Tarik Karim afgerond: 2-2.
De Volewijckers en Zaanlandia gingen daarna even aan de verdiende drinkpauze, die door de groen-witten beter werd verteerd. In een tijdsbestek van tien minuten liep De Volewijckers uit naar 5-2. In de 36ste minuut was een slim passje van uitblinker Karim de opmaat voor de voorsprong; Chad de Jong, weliswaar in buitenspelpositie, haalde de trekker over: 3-2. Drie minuten later rondde De Jong doeltreffend een avontuur vanaf de rechterflank van rechtsachter Daley Venghaus af: 4-2. De koek was nog niet op, toen in de 40ste minuut Issam El Bakkali aan het kanon stond. De middenvelder bekroonde andermaal prima combinatiespel met een laag schot in de benedenhoek: 5-2.
In het begin van de tweede helft hield De Volewijckers de teugels strak. In de 55ste minuut scoorde De Jong na een individuele actie met een harde schuiver zijn derde doelpunt: 6-2. Het werd daarna een wedstrijd die zonder veel doelgevaar voortkabbelde, de uitslag leek vast te staan. Maar in de laatste tien minuten gebeurde er opeens van alles. In de 80ste minuut was er na een warrige situatie in het strafschopgebied van De Volewijckers een strafschop voor Zaanlandia. De pingel werd benut door Albaz, die daarmee zijn derde doelpunt scoorde. Concentratiegebrek bij De Volewijckers was één minuut later de boosdoener, toen Siyar Mehrbaz goed reageerde op een strakke steekpass en de Zaandammers weer terug in de wedstrijd bracht: 6-4.
Met nog vijf minuten op de klok wilde Zaanlandia nog wel. De Volewijckers hield de weg naar het doel nu gesloten. Het laatste woord was voor het team van trainer Frank Schuitemaker. Damiro Spier, die diep in blessuretijd wat tegenstanders afschudde schoot de 7-4 binnen.
Voor De Volewijckers staat volgende week op het programma een uitwedstrijd tegen VV Jisp. Zaanlandia ontvangt in een thuiswedstrijd Fortuna Wormerveer.
Tekst: Peter Oud