Kevin Hijlkema (archieffoto)

ZOB redt het vege lijf op de laatste speeldag

In één van de spannendste competitie sinds jaren heeft ZOB het, ondanks een 3-2 nederlaag, gehaald op doelsaldo, en eindigt op de veilige achtste plaats en ontloopt zo de zware nacompetitie.

Op het zware en eigenlijk onbespeelbare veld heeft ZOB een 3-2 nederlaag geleden tegen het thuis nog ongeslagen Vitesse 22. In de laatste speelronde stond er bij alle wedstrijden wel wat op het spel, en dat geeft meteen weer aan hoe spannend het in deze competitie geweest is.

Regenval

De wedstrijd in Castricum had volgens velen niet gespeeld mogen worden, door de hevige regenval was zeker één helft van het veld een moeras, de scheidsrechter vond het echter veilig genoeg en liet de wedstrijd doorgaan. Het rollen van de bal was echter op een helft zeker niet mogelijk, en alle doelpunten vielen dan ook op het droogste gedeelte van het veld. Op de andere helft smoorde de bal steeds in de plassen en was goed combineren onmogelijk. De trainers Schakel en Nectar, die beiden de club verlaten, konden niet beschikken over de geschorste aanvoerder Wouter van Os, die werd vervangen door de jonge Steph Bark die een prima wedstrijd speelde.

Incasseren

De eerste helft was Vitesse 22 de bovenliggende partij, en kon aanvallen over het droogste gedeelte van het veld, wat aan de andere kant dus niet mogelijk was door de vele plassen op het veld. ZOB wordt in de verdediging gedrukt en moet al in de dertiende minuut een doelpunt incasseren. Bij een diepe bal op de spits wordt er bij ZOB verdedigend niet goed ingegrepen, er wordt misgetast en Rik Beentjes kan simpel de 1-0 scoren. ZOB blijft het wel proberen maar goed combineren is niet mogelijk op het natte veld. Een corner van Kevin Hijlkema wordt door Marko Pals in kansrijke positie over het doel geschoten.

Forse achterstand

In de twintigste minuut wordt een verre ingooi niet goed verdedigd bij ZOB en wordt de door gespeelde bal door Mika Miettinen in het doel gekopt. Nog binnen het half uur komt ZOB op een 3-0 achterstand te staan. Na een klein half uur is er balverlies bij ZOB, en het is weer Mika Miettinen die door het centrum weet te profiteren en de 3-0 weet binnen te werken. Bij deze stand gaat ZOB de nacompetitie in om degradatie te voorkomen. In de slotfase van de eerste helft komt ZOB nog twee keer gevaarlijk door, een voorzet van Kevin Hijlkema wordt bij de tweede paal maar net gemist door Luca Kouwenberg, en vlak voor de wissel kan een voorzet van Nick Klene net niet ingekopt worden door Colin Coenderman.

In de tweede helft komt ZOB wat beter in de wedstrijd en lukt het om wat beter te combineren op het droge gedeelte van het veld. Tien minuten na rust gaat de ingevallen Stefan van Wonderen goed door over de rechterkant, zijn voorzet wordt met een sliding geblokt door een verdediger die de bal met de arm meeneemt in het strafschopgebied en gaat de bal op de stip. De toegekende strafschop wordt feilloos ingeschoten door Kevin Hijlkema. Niet veel later komt de spits gevaarlijk door, maar zijn inzet wordt knap door keeper Huub Schuurman tot corner verwerkt. Na een goed uur komt een aanvaller van Vitesse ’22 gevaarlijk door, maar zijn schot gaat net naast de paal.

Knokken

ZOB blijft knokken voor een beter resultaat en is weer gevaarlijk, een vrije trap van Kevin Hijlkema wordt door Raphaelleo Baal maar net over het doel gekopt. Twintig minuten voor tijd komt ZOB op 3-2. Een ingooi van Raphaelleo Baal komt bij Luca Kouwenberg die heel opzichtig in de rug geduwd wordt en gaat de bal voor de tweede keer op de stip. Het is weer Kevin Hijlkema die koelbloedig blijft en de 3-2 binnenschiet. In de hectische slotfase wordt een verdediger van ZOB met zijn tweede gele kaart naar de kant gestuurd. Met tien man blijft ZOB overeind, en wacht de ploeg na het laatste fluitsignaal op het veld naar de einduitslag van De Dijk tegen Velsen. Na enkele spannende minuten wachten is duidelijk dat De Dijk met 2-2 gelijk heeft gespeeld tegen Velsen, en eindigt ZOB met een beter doelsaldo net boven de Dijk op de veilige achtste plaats, en ontloopt zo de zware nacompetitie voor handhaving in de eerste klasse. In deze knotsgekke maar wel zeer spannende competitie is Kolping Boys door de winst bij AGB kampioen geworden en zijn IVV en SCPB 22 rechtstreeks gedegradeerd.

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de Eerste klasse A

Tekst: Jan van der Molen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
ZOB