ZOB verslaat HBOK met sterk collectief

Al bood de derby tussen ZOB en promovendus HBOK geen hoogstaand kijkspel van begin tot eind, interessant en spannend was de vertoning in Zuidoostbeemster zeker wel. Want in feite was het een botsing tussen twee ploegen die verzorgd combinatievoetbal hoog in het vaandel hebben staan. De uiteindelijke uitslag, een 1-0 overwinning voor ZOB, was niet zozeer de afspiegeling van een eventueel surplus van ZOB als wel de simpele bevestiging van een aloude voetbalwet. Als je niet scoort dan win je niet. Ingewikkelder dan dat was het niet, betoogde HBOK-trainer Juan Fernandez Coto in zijn nabeschouwing. “We creëerden zeker drie of vier 100% kansen, en nog wel een handvol iets minder grote kansen. Wij scoorden desondanks niet en ZOB deed dat wel één keer, nou daardoor verloren wij vandaag.”

De eerste van die levensgrote scoringsmogelijkheden voor HBOK viel al in de eerste minuut te noteren. Centrumspits Dennis Kaars had oog in oog met ZOB-doelman Tim van Duuren de hoek voor het uitzoeken, maar slaagde er niet in om scherp genoeg te richten. Van Duuren kon daardoor ten koste van een hoekschop zijn doel schoon houden. De thuisploeg liet deze serieuze waarschuwing niet op zich zitten. Onder aanvoering van coach Hans Schakel, die zijn ploeg tot tempo maande, lukte het ZOB om met vlot combinatiespel greep op de wedstrijd te krijgen. “Ons spel in de eerste helft was goed,” zag Schakel. “De posities werden continu goed bezet, en het lukte prima om ons onder de druk van HBOK uit te voetballen.” Het enige zorgpunt was de achterste linie, want juist daar miste de ZOB-trainer door ziekte enkele vaste krachten. De defensie oogde met regelmaat onrustig, iets wat tegen de sterke aanvallers van HBOK gemakkelijk verkeerd had kunnen aflopen. Dennis Kaars en consorten hadden echter duidelijk hun dag niet. Bij een tweede opgelegde kans, na een half uur spelen, lukte het Tim van Duuren de bal net genoeg te beroeren om een inzet van Kaars op de paal te doen eindigen. Omdat ZOB uit een aantal minder grote mogelijkheden evenmin wist te scoren, werd de eerste helft met 0-0 afgesloten.

Overwinning over de streep getrokken

De ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen ploegen leken in het tweede bedrijf op dezelfde voet verder te gaan. Al heel snel echter, krap vijf minuten na de hervatting, gaf Kid Ronday met een fraaie rush vanaf rechts de wedstrijd een ander aanzien. Naar binnen snijdend tot in het doelgebied wachtte hij koelbloedig tot de doelman Joey Potveer een beweging maakte, waarna de clubtopscorer zelf doeltreffend afrondde. Vanaf dat moment moest HBOK komen en restte ZOB de uitdaging om de gevaarlijke spitsen van de tegenpartij in bedwang te houden. In de veertig resterende minuten plus nog een flinke extra tijd lukte het de thuisploeg wonderwel om de nipte overwinning over de streek te trekken. De ploeg van Hans Schakel beperkte zich zeker niet alleen maar tot verdedigen, want waar het maar kon werd onveranderlijk de weg naar voren gezocht. Uit één van de aanvallen raakte Colin Coenderman de paal, absoluut buiten bereik van de doelman. Even later kwam Rowin Mol tot een redelijke kopkans, maar daar kon hij Joey Potveer niet mee verontrusten.

Het was echter onvermijdelijk dat de grootste kansen opnieuw voor HBOK waren. Zo miste Dennis Kaars een opgelegde mogelijkheid toen hij in de doelmond de bal maar voor het inleggen had. Toen de in aanvallende zin uitblinkende rechtsback Nerivio Kasanwirjo naar de flanken van de voorste linie gedirigeerd werd, nam de dreiging voor ZOB nog verder toe. Maar de gelijkmaker bleef uit. En tenslotte, in de ruim bemeten extra tijd was het doelman Van Duuren die én een kopbal op de lijn keerde én een vlammend schot van Kaars uit het doel ranselde. Waarmee hij zijn clean sheet veilig stelde.

Zoals gezegd, Fernandez Coto was snel klaar met het analyseren van zijn nederlaag. “Tot nog toe dit seizoen is mijn kritiekpunt dat wij teveel goals tegen krijgen. Vandaag lag dat anders, deze keer bleven wij voorin in gebreke. Voetballend was het in orde, maar zonder doelpunten win je daar geen wedstrijd mee. Het is niet anders.” De trainer van HBOK toonde zich vervolgens niet ontevreden over hoe zijn ploeg in de eerste klasse debuteert. “Feitelijk is overleven dit seizoen ons doel. Daar zullen wij hard voor moeten werken. Dan is het toch mooi als je ziet en hoort dat wij qua voetbal voor geen ploeg in deze klasse onderdoen. Kortom, niks aan de hand, als we maar wel onze kansen benutten.”

Aan ZOB-zijde toonde Hans Schakel zich ook met het spel in de tweede helft tevreden. “Het werd lastiger voor ons, dat was zichtbaar. Maar mooi om te zien was de veerkracht in het elftal. En dat voor een ploeg waarin ik op het laatste moment door de ziekmeldingen nog aanpassingen moest doen. Voor mij een bevestiging dat ik dit seizoen de beschikking heb over zo’n zestien basiswaardige spelers.”

Bij het aantreden van Schakel afgelopen zomer had ZOB net enkele seizoenen van vechten tegen degradatie achter de rug. “Startpunt was voor mij het ontlopen van degradatie. Als snel echter bleek er met deze groep meer te bereiken te zijn. Mijn verwachtingen zijn inmiddels overtroffen, want we blijken ook bovenin te kunnen meedoen. Kijk maar naar dat we vorige week bij Montfoort het periodekampioenschap op een haar na misten. Het is goed werken met mijn spelers die die mee willen gaan in mijn spelopvatting die uitgaat van altijd combinatievoetbal spelen en collectief verdedigen.”

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in Zaterdag 1A

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)