Home / Hoofdklasse B zaterdag / Zondagteam Purmersteijn gaat terug naar de zondagcompetitie
Marco Daman

Zondagteam Purmersteijn gaat terug naar de zondagcompetitie

De zondagselectie van Purmersteijn stapt volgend seizoen uit de zaterdaghoofdklasse en gaat weer terug naar de zondag, zo laat de vereniging weten. De club staat momenteel op de vijftiende plaats in de competitie.

Belangrijkste argumenten

Er waren verschillende redenen dat de club tot het besluit kwam om de stap naar de zondag te maken. “De KNVB kan ons allereerst geen zekerheid bieden dat aankomend seizoen zondagteams wederom onderdeel kunnen worden van de hoofdklasse op de zaterdag”, legt Marco Daman, technisch manager van Purmersteijn, de hoofdreden van de beslissing uit. “Dat betekent dat wij bij het aantrekken of behouden van de spelers geen zekerheid kunnen bieden. Spelers willen echter wél horen of ze op zaterdag of zondag gaan spelen.”

Daarnaast waren er nog andere zaken die een rol speelden. “Wij zijn in de zaterdaghoofdklasse gaan voetballen, maar het brengt de club niet meer bezoekers. Ook moeten de vrijwilligers wat langer bij de club staan, wat ook weer zijn effecten heeft. Daarnaast komt er een Onder 23-competitie aan. Deze wordt momenteel heel serieus genomen binnen de KNVB, omdat de tweede elftallen onder druk komen te staan. Dus die competitie wordt doorgetrokken voor spelers die uit de jeugd komen. Deze competitie gaan we ook op zaterdag voetballen, dus dan wordt het behoorlijk druk op deze dag.”

Tegenvallende resultaten

De ploeg van trainer Martin van Ophuizen heeft het dit seizoen moeilijk in de zaterdaghoofdklasse, zo merkt Daman eveneens. “Voetbal gaat en staat met resultaat. Op het moment dat het goed gaat, loopt iedereen in polonaise en dat is de afgelopen jaren ook wel het geval geweest met alles successen die zijn geboekt met kampioenschappen en de bekerwinst. Als het wat minder gaat, dan wordt het allemaal wat negatiever.”

“Dan is het juist belangrijk dat je met de juiste mensen de schouders eronder zet en dan niet de makkelijkste route zoekt. Daarin zal mijn rol belangrijk zijn met mijn VTZ-team en bestuur om alles positief en kritisch te bekijken en te herstellen waar mogelijk is. Wij raken niet in paniek, want wij weten waar de oorzaken liggen. We hebben dit seizoen een vernieuwde, maar hele jonge groep. Daarnaast is de zaterdaghoofdklasse simpelweg sterker dan de zondaghoofdklasse, dus dan zijn de prestaties logisch. Er wordt iets ander voetbal gespeeld, meer op kracht.”

Bovendien speelde dit voetbaljaar toeval een belangrijke rol. “We hebben dit seizoen werkelijk ongelooflijk veel blessures gehad. Het is zo extreem geweest dat we tijdens een duel tegen Swift met vijf spelers uit het tweede elftal moesten spelen. Daardoor kwamen we in de problemen, want bij de blessuregevallen zaten jongens die voor ons behoorlijk belangrijk zijn. Met de manier van voetballen doen we echter zeker niet onder van onze concurrenten, maar we krijgen simpelweg soms ongelukkige goals tegen, af en toe ontbreekt ons het geluk en de blessures spelen ons parten.”

Vertrekkende spelers

De keuze voor de zondag betekent dat wellicht verschillende voetballers voor een andere club kiezen, al is Daman niet bang voor een grote leegloop. “Er zijn jongens die het prettiger vinden om op zaterdag te voetballen. Momenteel zijn we even gestopt vanwege het coronavirus, maar we waren al druk in gesprek. De spelers die graag naar de zaterdag willen, proberen we naar ons eerste elftal op de zaterdag te verschuiven. Ook dat is een goed elftal met uitstekende spelers en een aanwinst voor de club. We hebben er baat bij dat de jongens binnen de club blijven, vooral regionaal. Het liefst willen we het met onze eigen jongens doen.”

Daman weet zeker dat het team volgend jaar alweer sterk zal zijn, alleen al door de goede jeugd die bij de club aanwezig is. “Purmersteijn staat bekend dat het zijn eigen jeugd de kans geeft om door te breken. Afgelopen jaar hebben we behoorlijk moeten doorselecteren bij de zondag, en ik denk dat dit seizoen wederom een hoop wijzigingen gaan plaatsvinden. Soms is er een periode in een club waarin je een stapje terug moet doen om er vervolgens weer twee vooruit te zetten. We hebben genoeg goede voetballers erachter zitten, dus dat komt goed”, aldus Daman.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Purmersteijn

Send this to a friend