Home / slideshow / ZSGOWMS borduurt met Onder 23-competitie verder op beleid
ZSGOWMS

ZSGOWMS borduurt met Onder 23-competitie verder op beleid

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het achtste deel spreken we met ZSGOWMS.

ZSGOWMS is niet bepaald een nieuwkomer in de Onder 23-competitie. Afgelopen seizoen deden de Amsterdammers met hun Zondag 2 al mee in de Univé Jongsenioren Competitie, speciaal bedoeld voor Onder 23-teams. Daarmee ontdekte de vereniging de voordelen die een dergelijke competitie voor de leeftijdscategorie heeft. Al was het niet alleen rozengeur en maneschijn het afgelopen jaar. “Het waren midweekse wedstrijden die regelmatig buiten Amsterdam plaatsvonden”, vertelt Sebastiaan Fritz, assistent trainer van het eerste elftal en onderdeel van de trainingsstaf van de Onder 23 van afgelopen seizoen. “Aangezien we jongens binnen onze selectie hadden die tentamens op school moesten maken, was het niet altijd ideaal in combinatie met het volgeplande programma. We waren over het geheel genomen echter tevreden, waardoor we daarop volgend seizoen gaan doorborduren.”

Aankomend voetbaljaar komt de KNVB met zijn eigen Onder 23-competitie. Deze vindt in het weekend plaats, waardoor ZSGOWMS niet meer bang hoeft te zijn wekelijks een aantal spelers te missen vanwege andere verplichtingen. “Bovendien zijn de regels die voor de competitie gelden voor ons positiever. In het verleden was er een limiet voor onze talenten hoeveel wedstrijden zij in de Zondag 1 mochten spelen. Als ze daar overheen gingen, dan mochten ze niet meer voor de Zondag 2 uitkomen. Dat is met de Onder 23-competitie anders, omdat deze losstaat van de rest. Daardoor kan je je als Onder 23-speler niet ‘vastspelen’.” De Onder 23 maakt ook na de zomer deel uit van de Zondag 1. “Als een jongen in de Onder 23 fantastisch presteert en een talent in de Zondag 1 minder, dan krijgt de speler van de Onder 23 de volgende wedstrijd de voorkeur in de zondagselectie. Dat is dit seizoen gebeurd en dat zullen we blijven doen, want uiteindelijk spelen de beste spelers in de Zondag 1.”

Ondanks er dus al een Onder 23-team aanwezig was, kreeg ZSGOWMS dit voorjaar een hoop aanmeldingen van jongens die graag bij de nieuwe Onder 23 van de vereniging wilden aansluiten. “We hebben gigantisch veel berichten gehad, waarmee we de afgelopen periode aan de gang zijn gegaan.” De Amsterdammers kozen de beste spelers uit die volgend seizoen de Onder 23-selectie komen versterken. “Op papier staat er dus een uitstekend elftal. Voor de jongens moet het doel zijn om zichzelf in de loop van het seizoen dusdanig te ontwikkelen om in de toekomst een Zondag 1-speler te worden”, aldus Fritz.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mario Wormhoudt

Send this to a friend