ZSGOWMS verslaat Diemen zonder te imponeren

ZSGOWMS heeft zich goed herpakt van twee keer puntverlies op rij. Tegen Sporting Martinus (0-0) en Ouderkerk (2-0) bleef de ploeg van Murat Böke droog staan, maar in het thuisduel met Diemen slaagde de subtopper van de zondag derde klasse C er wel in om te scoren: 2-0.

De overwinning kwam op een goed moment. De komende twee weken wachten twee inhaalduels voor ZSGOWMS tegen Bloemendaal en Wijk aan Zee. Belangrijk voor de periodetitel en de strijd om de derde plek op de ranglijst. Böke durft de wedstrijden zelfs ‘cruciaal’ te noemen. “Als je die twee niet wint, sta je te ver achter en is het gewoon klaar. Ter voorbereiding daarvan is het lekker dat we nu weer doelpunten hebben gemaakt. Ook al zijn het er maar twee, het zorgt toch voor een beetje bevrijding.”

Voor de aanwezige toeschouwers was het goed dat er een aangenaam zonnetje stond, want van het voetbal zouden zij niet warm zijn geworden. ZSGOWMS hanteerde op eigen veld in de eerste helft een te laag tempo om Diemen stuk te spelen en de bezoekers slaagden er voor de rust helemaal niet in om bijzondere dingen te laten zien. Nauwelijks werd de bal vaker dan vier keer achter elkaar naar de juiste kleur gespeeld.

“Daar heb ik in de rust ook iets van gezegd”, zei Diemen-trainer Gerrie Breugem. “Vragen of ze wat meer rust willen hebben wanneer ze de bal hebben. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd vanaf de kant in het zonnetje. Het is zonde om de bal zomaar blind weg te schieten.” In de tweede helft ging het iets beter, maar moesten de bezoekers ook een 1-0 achterstand goedmaken.

Nadat Desley Grunberg, die de geschorste Romano Macnack (rode kaart tegen Ouderkerk, red.) in de punt van de aanval verving, tot twee keer toe zijn vizier niet op scherp had staan, was drie keer scheepsrecht voor de jongeling. Op aangeven van Robert Guerain maakte hij genoeg ruimte voor zichzelf om doelman Jeffrey Meering met een strak schot in de verre hoek te passeren: 1-0.

Hoewel het spelbeeld niet deed vermoeden dat Diemen de spanning in de wedstrijd terug kon brengen, kregen de bezoekers na een uur spelen een enorme kans op een verrassende gelijkmaker. Uit een vrije trap van Maxim Stefels belandde de bal voor de voeten van Jelle de Wild, die op twee meter van het doel de bal recht op de voeten van doelman Tamba dos Santos schoot. Tien minuten later maakte Guerain aan alle onzekerheid een eind. Zijn vrije trap van zo’n twintig meter verdween tergend langzaam en buiten het bereik van Meering via de onderkant van de lat binnen: 2-0.

Voor Diemen zit dit seizoen er eigenlijk al op. De nummer tien van de ranglijst kan alleen in een uiterst geval – wanneer Wijk aan Zee en United/DAVO (die allebei stoppen met zondagvoetbal, red.) de resterende drie wedstrijden winnen – nog in de problemen komen. “Als we zelf één van de laatste wedstrijden winnen, zijn we helemaal veilig. Dan hebben wij het ook zelf gedaan. Het ergste is dat je op de laatste dag naar andere uitslagen moet gaan kijken. Dan word je helemaal gek. In die situatie willen we niet komen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag derde klasse C.