De Amsterdamse Voetbalagenda bestaat 1 jaar! Een jaar geleden zetten de gemeente Amsterdam, de KNVB, Ajax en een groot aantal Amsterdamse amateurclubs hun handtekening en gaven daarmee hun commitment af voor deze aanpak. De belangrijkste mijlpalen uit het eerste jaar op een rij.
Extra opleidingsaanbod technisch kader en ROC-opleiding
Er zijn 300 gratis, extra opleidingsplekken beschikbaar gekomen om het technisch kader van clubs verder te ontwikkelen. Clubs kunnen trainers en coördinatoren aanmelden om een opleiding te volgen.
Ook ging in samenwerking met het ROC in Amsterdam een nieuwe opleiding van start. Daarin worden studenten klaargestoomd voor een rol als coördinator of Hoofd Jeugdopleiding in het Amsterdamse jeugdvoetbal. De eerste studenten zijn al aan de slag bij een club.
Lees meer over het opleidingsaanbod >
Vier seizoenen extra geld voor meidenvoetbal
Eén van de vier pijlers is de toegankelijkheid van het voetbal voor meiden vergroten. De komende vier seizoenen zijn er dan ook extra financiële middelen beschikbaar om nog veel meer meiden in Amsterdam aan het voetbal te krijgen bij de verenigingen.
Financiële ondersteuning voor clubs
Op verschillende manieren worden clubs financieel ondersteund. Zo maken inmiddels 10 clubs gebruik van de pilot met online penningmeester NIKKI. Met een online tool wordt de penningmeester ontlast in de financiële administratie, bijvoorbeeld als het gaat om het innen van de contributie. Ook kunnen clubs een subsidie aanvragen tot €5.000 om de club duurzaam te versterken of het sportaanbod te verbeteren. Tot slot is de precariobelasting, waar clubs dit voorjaar mee verrast werden, mede dankzij de voetbalagenda uiteindelijk kwijtgescholden.
Reguleren van voetbalscholen
Het totale landschap van voetbalscholen in Amsterdam is in kaart gebracht en wordt gereguleerd. Een aantal voetbalscholen is inmiddels vertrokken, een deel is opgegaan in een vereniging en een ander deel heeft een huurovereenkomst getekend met de gemeente Amsterdam. Een toezichthouder houdt zich op het gebruik van de velden en er is een meldpunt opgezet om eventuele misstanden rondom voetbalscholen (anoniem) door te kunnen geven.
Lees meer over het reguleren van voetbalscholen >
Samenwerking tussen verenigingen
Er zijn verschillende samenwerkingsverbanden tot stand gekomen tussen verenigingen, om samen tot een beter en mooier voetballend Amsterdam te komen. Ook wordt er twee keer per jaar een voorzittersbijeenkomst gehouden, waarbij kennis wordt gedeeld en bestuursleden met elkaar in gesprek kunnen. Eind oktober was er een inspirerende bijeenkomst bij DCG.
De Amsterdamse voetbalagenda is een plan voor tien jaar. De komende tijd zullen er meer plannen uitgerold worden.