Home / Algemeen / 250ste wedstrijd voor Magid Jansen bij AFC: “Prachtig om erbij te horen”

250ste wedstrijd voor Magid Jansen bij AFC: “Prachtig om erbij te horen”

Magid Jansen droeg afgelopen zondag tegen Jong Vitesse voor de 250ste keer het shirt van tweededivisionist AFC. Zijn tiende seizoen lijkt ook het laatste te worden voor de 35-jarige verdediger, liet hij na het behalen van deze mijlpaal voorzichtig doorschemeren. “Dan is het mooi geweest. Maar je weet het nooit met mij.”

Vijf minuten mocht Jansen meespelen, toen de 4-1 eindstand al op het scorebord stond. Als invaller. Inmiddels is hij hersteld van een blessure die hem ruim twee maanden aan de kant hield. Daar had Jansen ook in het dagelijks leven last van. Hij is blij dat hij daar vanaf is en dat hij de magische grens van 250 wedstrijden gepasseerd heeft. De teller stond al die tijd op 249. “Ik denk dat iedereen er meer mee bezig was dan ik”, grinnikt hij. “Ik denk dat ik het nog even moet beseffen. Het is mooi en ik vind voetbal nog steeds super leuk. Zolang ik fit ben, is het toch prachtig om erbij te horen.”

Jansen kwam in 2009 over van Omniworld (tegenwoordig Almere City, red.). In Amsterdam maakte hij twee kampioenschappen mee: in de Hoofdklasse (2010) en Topklasse (2014). De eerste twee seizoenen in de Tweede Divisie zag de verdediger juist de andere kant van de ranglijst. “We hebben veel gevochten tegen degradatie, maar dat zijn ook momenten waar je trots op mag zijn als je het behaalt. Het klinkt heel raar: soms kan het mooier zijn dan een kampioenschap omdat er zoveel emotie inzit. De ontlading die er vanaf komt, is gigantisch.”

De verdediger zal zich – nu hij eenmaal hersteld is – terug moeten knokken in de basiself. AFC draait op volle toeren met een elftal dat al wekenlang ongewijzigd en ook ongeslagen is. De koppositie in de Tweede Divisie is het gevolg daarvan, met inmiddels een voorsprong van zes punten op de concurrentie. “Ik ben de laatste die zal zeggen: ik moet spelen. Je moet een winnend elftal niet wisselen. We zitten nog niet op de helft van de competitie, er zijn genoeg wedstrijden. Ik ga lang genoeg mee om te weten dat we iedereen nodig hebben, echt iedereen.”

Al een paar jaar twijfelt Jansen over een moment om te stoppen op hoog niveau. Elk jaar wordt hij weer overgehaald door AFC, maar zijn tiende seizoen wordt zeer waarschijnlijk het laatste. “Je moet beseffen dat er een tijd van komen en een tijd van gaan is. Ik ben geen jongen die een heel seizoen op de bank gaat zitten. Daar kan ik niet tegen. Dan moet je op een gegeven moment op je hoogtepunt stoppen. Misschien 250 wedstrijden, misschien een kampioenschap. Als we dit jaar een mooi jaar hebben en ik speel nog een aantal wedstrijden, heb ik er vrede mee.” Wanneer het gesprek eindigt met de vraag of er hij toch niet een elfde seizoen aan vastplakt, krabbelt hij een beetje terug. “Ik denk het niet. Dan is het mooi geweest. Maar je weet het nooit met mij.”

Foto’s Tom Poederbach