Aalsmeer zet kinderlijk AFC opzij

In de zaterdag eerste klasse A heeft FC Aalsmeer een klinkende zege weten te boeken op AFC. De regioderby verdiende maar een winnaar en dat was de ploeg van Cor van Garderen. Ondermeer door twee prachtige treffers van Epi Kraemer en Lilinho Martins werd het 3-1. FC Aalsmeer is daardoor van de laatste plaats af.

AFC, dat aantrad zonder de van een acute blindedarmoperatie herstellende Floris Dokkum, kreeg na tien minuten al de eerste domper te verwerken. Een corner van AFC leverde zeer knullig balverlies van Gijs Niehe op en binnen luttele seconden werd de snelle Kraemer bereikt. De aanvaller draaide vanaf de linkerkant langs Willem Deetman naar binnen en krulde de bal in de uiterste bovenhoek (1-0). Jort Berghuis was kansloos.

Foto Tom Poederbach: Feest bij FC Aalsmeer na de 1-0 van Epi Kraemer
Foto Tom Poederbach | Feest bij FC Aalsmeer na de 1-0 van Epi Kraemer

Lang kon Aalsmeer, dat tot deze wedstrijd pas twee keer wist te scoren, niet van die voorsprong genieten. Met een splijtende pass van Niehe kwam de bal bij Mauritsio Helstone die vervolgens Nick van der Wiel wist te kloppen (1-1). Opmerkelijk genoeg kwam deze goal tot stand nadat FC Aalsmeer een ingooi mocht nemen. Ook wat dat betreft stond het dus weer gelijk.

De eerste helft was verder weinig enerverend. Kansen waren er nauwelijks. Pas drie minuten voor rust viel er een kleine opleving te noteren toen Kraemer langs Dave Weinstein snelde en Bergsma aan het werk zette. Een minuut later ging de ervaren Peter Post in de fout door zich simpel weg te laten zetten door Calvin Koster. De aanvallende middenvelder schoot verwoestend in, maar weer was het Berghuis, dit keer met een katachtige redding, die een tweede achterstand voorkwam. In de rebound schoot Arnaud van Leeuwen naast.

Foto Tom Poederbach | Pepijn Veerman wordt gestuit door Nick van der Wiel

Na rust was het duidelijk dat FC Aalsmeer de winst wilde grijpen. AFC leek op halve kracht te spelen en presteerde ver onder de maat. Kopballetjes van Burak Sitil en Koster vlak na rust zouden een waarschuwing moeten zijn, maar het bleek tegen dovemansoren gezegd. Nihom hoopte op 1-1, maar zelfs dat zou veel te veel zijn voor het op de derde plaats staande AFC. Even leek het nog de overwinning naar zich toe te trekken toen Pepijn Veerman werd gevloerd door doelman Van der Wiel, maar de neutrale grensrechter Rasch had net iets eerder buitenspel geconstateerd, anders had de bal zeker op de stip gemoeten.

Waar AFC dus hoopte op een gelijkspel, ging de ploeg van Van Garderen vol voor de winst. En die kreeg het ook. Een kwartier voor tijd leverde Martins een goede voorzet af. Joey Singels verloor Koster uit het oog en de inmiddels in de spits spelende Koster kon simpel Berghuis verschalken (2-1). De genadeklap volgde drie minuten later toen Martins met een weergaloze solo drie AFC-ers op het verkeerde been zette en de bal laag in de verre hoek schoof (3-1).

Foto Tom Poederbach" Na de 3-1 van Martin is de zege binnen voor FC Aalsmeer
Foto Tom Poederbach | Na de 3-1 van Martins is de zege binnen voor FC Aalsmeer

In de resterende minuten zag Veerman zijn inzet nog gekeerd worden door Van der Wiel en ook uit de daarop volgende corner wist Veerman het doel niet te vinden. AFC staat weer met beide benen op de grond en FC Aalsmeer heeft de aansluiting met de middenmoot gevonden. Van Garderen: “We hebben de kansen nu wel een keer afgemaakt. We spelen al weken goed en nu weten we ons zelf eindelijk te belonen. Dit hadden we echt hard nodig.”

Voor zijn collega Nihom wordt het de komende week hard werken om deze beschamende vertoning weg te poetsen. Nihom: ” Ik weet wel waar het aan ligt. het is zeker een stuk onderschatting en we speelden zonder passie. Verder kan ik maar beter mijn  mond houden anders ga ik dingen zeggen waar ik spijt van krijg.”

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A. Door een technisch storing is er maandag helaas geen samenvatting van onze wedstrijd van de week.