Home / Algemeen / Aanpassing geschorste spelers bij beloftenteams pas in december mogelijk

Aanpassing geschorste spelers bij beloftenteams pas in december mogelijk

De KNVB lijkt terug te komen van de regeling om geschorste spelers van profclubs in sommige gevallen mee te laten doen bij het beloftenteam in de Tweede of Derde Divisie. Hier werd verontwaardigd op gereageerd door de amateurclubs. De KNVB wil samen met de clubs deze regel aanpassen, maar dit kan op z’n vroegst pas in december gebeuren.

De regel stamt uit het betaald voetbal, waarbij de beloftencompetitie als gesloten competitie los stond van de overige competities. Een speler die in het eerste elftal een rode kaart ontvangt waar één wedstrijd schorsing tegenover staat, mag speelritme behouden door mee te spelen in het tweede elftal. Het geldt nu alleen voor spelers die jonger dan 23 jaar zijn en/of minder dan tien competitiewedstrijden in het eerste elftal hebben gespeeld. Bij zwaardere overtredingen gaat deze regel niet op.

De amateurclubs waren verbaasd dat deze regeling nog steeds blijft staan. Zelfs directeur amateurvoetbal Jan van der Zee liet zich hierover uit. De KNVB wil de reglementen op termijn wijzigen. “Laten we vooropstellen dat we die regel onredelijk vinden en graag willen aanpassen”, zegt operationeel directeur Gijs de Jong op de website van de KNVB. “Dat kan alleen niet zomaar. We moeten het bespreken met de clubs en uiteindelijk moet het voorstel worden bekrachtigd in de algemene vergadering betaald voetbal.”

De eerstvolgende vergadering vindt pas in december plaats, wat betekent dat de regel in de eerste seizoenshelft gewoon blijft staan. “In drie seizoenen is er slechts één keer van deze uitzonderingsregel gebruik gemaakt”, aldus De Jong, die verwacht dat de regeling nauwelijks toegepast zal worden.

Foto boven: Mario Wormhoudt

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC