Aanwezigheid beloftenteams zorgt voor aparte degradatieregeling in Tweede Divisie

De promotie-/degradatieregeling tussen de Tweede en Derde Divisie is aangepast. Vanwege de afspraken die zijn gemaakt rond de deelname van beloftenteams – met een maximum van twee beloftenteams per competitie – ziet de degradatie vanuit de Tweede Divisie er dit seizoen anders uit, zo maakte de KNVB in augustus stilletjes bekend.

Voor de Tweede Divisie wordt er een aparte ranglijst opgemaakt om te bepalen wie er degradeert en wie nacompetitie speelt. De amateurs en beloftenteams – om ervoor te zorgen dat er volgend seizoen slechts twee beloftenteams in de Tweede Divisie spelen – zijn hierin van elkaar gescheiden. Van de vijftien amateurclubs degradeert de laagst geëindigde. Zelfs wanneer de drie beloftenteams (Vitesse, Almere City en Sparta) helemaal onderaan staan. De nummers dertien en veertien van de amateurs spelen nacompetitie. De beloftenteams doen daar niet aan mee.

De aanwezigheid van beloftenteams heeft ook invloed in de Derde Divisie. Wanneer een beloftenteam namelijk kampioen wordt, promoveert ook de hoogst geëindigde amateurclub rechtstreeks naar de Tweede Divisie. Als Jong FC Groningen kampioen wordt in de Derde Divisie zaterdag en Jong FC Volendam op zondag, volgt er een beslissingswedstrijd om één beloftenplek. In dat geval degradeert ook een tweede beloftenteam uit de Tweede Divisie, ongeacht de plek op de ranglijst.

Archieffoto: Jos Spitteler

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)