Abcoude laat langs Soest

FC Abcoude heeft de belangrijke uitwedstrijd tegen Soest met 1-2 gewonnen. De overwinning kwam pas in de slotfase tot stand. Martijn Groen was de matchwinnaar voor de ploeg van RIni van Roon.

In een wedstrijd met twee gezichten wist FC Abcoude pas in de slotfase de overwinning naar zich toe te trekken. Makkelijk ging dat echter niet. Trainer Rini van Roon kon vanwege enkele laatkomers niet met zijn basiselftal starten. En dat speelde Abcoude in de eerste helft duidelijk parten.

In die eerste helft is Soest de betere ploeg. De thuisploeg is feller in de duels en dicteert het spel. FC Abcoude komt pas in de 20e minuut van de wedstrijd aan de eerste echte aanval toe. Verdedigend heeft Abcoude de zaakjes gelukkig goed op orde, waardoor Soest het overwicht niet in doelpunten kan omzetten.

In de 26e minuut een vrije trap voor Soest ter hoogte van de zestien meter lijn. Richard Pietersen neemt de bal goed, maar deze belandt op de lat. Twee minuten later is dezelfde Pietersen opnieuw dicht bij een doelpunt, maar ditmaal staat keeper Jeffrey IJmker van Abcoude in de weg. Weer een minuut later een hoekschop voor Soest. De scheidsrechter ziet een overtreding van Abcoude en wijst resoluut naar de penaltystip. Een cadeautje voor Soest, want niemand anders heeft de vermeende overtreding gezien.

Richard Pietersen neemt de strafschop en Jeffrey IJmker stopt. In de rebound schiet Gerdo Kuenen in het doel. Het doelpunt wordt afgekeurd vanwege te vroeg inlopen van Abcoude. In totaal mag Richard Pietersen vier maal aanleggen. Tweemaal stopt Jeffrey IJmker de strafschop. Bij de derde penalty staat hij nog met z’n rug naar het veld toe. De vierde keer is het dan eindelijk raak voor Soest (1-0).

Na deze achterstand probeert Abcoude wat beter in de wedstrijd te komen. In de 39e minuut is Martijn Groen, na een lange blessure eindelijk weer terug, dichtbij een doelpunt voor Abcoude. Zijn inzet wordt gekeerd door de keeper van Soest. Even later nog een kleine mogelijkheid voor Haresh Kanhai, maar zijn schot gaat naast.

De tweede helft laat een totaal ander spelbeeld zien. Abcoude heeft in de rust gewisseld. Stijn Meijers en Haresh Kanhai hebben het veld verlaten voor Mark van Lith en Gio Leeflang. Nu is het Abcoude dat het spel grotendeels dicteert. Er wordt meer gecombineerd, de ploeg is veel aanvallender dan daarvoor en de kansen nemen toe. In de 54e minuut betaalt dat zich uit. Uit een hoekschop weet Martijn Groen de bal in te koppen. De scheidsrechter ziet de bal over de doellijn gaan (1-1).

De toeschouwers vermaken zich inmiddels prima, want er is op het veld van alles te beleven. Abcoude wordt sterker, maar ook Soest blijft loeren op mogelijkheden. In de 80e minuut is Soest heel dicht bij een voorsprong. Een enorme scrimmage voor de goal van Abcoude, dat de bal maar niet weg krijgt. Uiteindelijk verdwijnt de bal toch naast het doel.

Vier minuten later krijgt FC Abcoude toch waar het recht op heeft in de tweede helft. Martijn Groen wordt in de diepte aangespeeld. Hij krijgt de bal onder controle en is de keeper van Soest met een mooie lob te slim af (1-2). Ook daarna is Soest nog dichtbij een gelijkmaker, maar de ploeg die tot dusver het meeste scoorde in de 2e klasse B krijgt de bal er niet in. Abcoude neemt drie dure punten mee naar huis en handhaaft zich op een keurige zesde plaats. De achterstand op nummer drie is echter maar twee punten.

Verslaggever en foto’s: Rob Baarda