Achillespeesblessure betekent einde seizoen voor Tom van den Brink (AFC)

Tweededivisionist AFC zal het de rest van het seizoen moeten stellen zonder Tom van den Brink. De 29-jarige middenvelder scheurde maandagavond tijdens de training zijn achillespees af en staat maandenlang langs de kant.

Aan het einde van de training voelde Van den Brink, op het moment van aanzetten om een bal te pakken, zijn achillespees knappen. Alsof iemand hem van achteren neerhaalde. “Maar binnen een straal van twee meter zag ik niemand. Ik dacht eerst aan een zweepslag, toen greep ik naar mijn achillespees. Ik voelde gelijk al dat-ie weg was.”

De volgende dag kon hij bij orthopeed Bas Pijnenburg, verbonden aan AFC, onder het mes. Dat had ook zijn voorkeur boven een natuurlijk herstel. Bij een operatie is de kans op afscheuren een volgende keer immers veel kleiner. Van den Brink heeft nu gips en moet twee weken lang zijn been omhoog houden. Over twee weken gaan de hechtingen eruit en krijgt hij een ‘cam walker’, een soort robocop-voet om te kunnen staan.

Na zes weken kan de revalidatie pas beginnen. Dat wordt een lange periode, weet Van den Brink nu al. “Het zal negen of tien maanden duren voordat ik echt op het niveau ben zoals ik was. Voor sporters op ons niveau duurt het veel langer dan op recreatief niveau. Er wordt veel meer van je gevraagd. Zo’n achillespees, als die niet werkt, kan je je voet niet bewegen. Die is best fragiel voordat die echt weer optimaal en pijnvrij is.”

De middenvelder is zich ervan bewust dat zijn seizoen in principe ten einde is. De grootste pech is dat dit juist het seizoen zou zijn waarin hij het nog één keer wilde laten zien op het hoogste amateurniveau, om in de zomer een stap terug te doen. “Straks word ik dertig, dan vind ik het genoeg geweest als we het hebben over de tijd die je erin moet steken. Het was de bedoeling om een stapje terug te doen en dat is het eigenlijk nog steeds.”

Die keuze laat hij ook afhangen van zijn revalidatie, aangezien Van den Brink niet weet hoe hij daar uitkomt. “Het kan zijn dat het verandert, dat ik er weer voor open sta om er nog een seizoen achteraan te plakken. Ik denk niet dat ik het risico wil gaan nemen om alles van mijzelf te vragen, met de kans dat ik weer blessures oploop. Eerst denken aan mijn revalidatie. Het liefst wil ik niet zo ver kijken. Maar dat dit seizoen erop zit; die kans is heel groot.”

Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC