AFC met één been kampioen na thrillerzege bij HBOK

AFC heeft de titel in de zaterdag tweede klasse A binnen handbereik. In een zwaar voetbalgevecht trokken de Amsterdammers op bezoek bij HBOK met 3-4 aan het langste eind. Na een doelpuntrijke eerste kwart raakte de thuisploeg vlak voor rust in ondertal. De formatie van Wessel Colijn kwam na de pauze nog aan de leiding, maar in het slot ging AFC er met de volle buit vandoor. Door het gelijkspel van AMVJ bij Castricum (2-2) kan de ploeg van Benno Nihom het volgende week thuis tegen OSV afmaken.

“Als we de titel nu nog weggeven, was dit mijn laatste jaar bij AFC. Zeven punten voor AMVJ met nog drie duels te gaan. Dit gaan we niet meer weggeven”, aldus Nihom, die er een hard hoofd in had nadat zijn ploeg in de tweede helft op 3-2 achterstand kwam. “Maar de kwaliteit van onder andere een Michael Malmberg en een Mitchell Faerber bij de 3-3 gaf toch de doorslag.”

HBOK-AFC-12

Aftasten was er niet bij in deze voor het publiek schitterende wedstrijd. Een spectaculair eerste kwart kreeg glans via vier treffers. De wind speelde hier ook een belangrijke rol bij. De bezoekers kwamen al vroeg aan de leiding. Nadat Faerber van dichtbij te hoog mikte opende Wessel Westerhof, die al snel geblesseerd uitviel, met het hoofd de score. Lang kon AFC niet genieten van de voorsprong, want Robin de Groot zorgde op aangeven van Lakbila voor de 1-1.

Met een kwartier achter de rug was het weer de beurt aan AFC. Faerber werd binnen de zestien gevloerd door Tim Beelen en Floris Dokkum maakte vanaf de stip geen fout. HBOK toonde opnieuw veel veerkracht, want hooguit twee minuten later was de boel weer in evenwicht. Milan de Wijs timede verkeerd op een hoge bal en Lakbila was er als de kippen om de 2-2 op het scorebord te zetten.

HBOK-AFC-04

Na deze doelpunten temperde het duel iets. HBOK maakte voor de pauze de meeste aanspraak op een derde treffer. Een inzet van De Haze miste kracht en een kopbal van Beelen werd voor de lijn weggehaald. Op slag van rust kreeg HBOK een behoorlijke tegenslag. Lakbila ontving een tweede gele prent voor een onnodige ingreep op Malmberg en mocht inrukken.

AFC had in de tweede helft de wind in de rug en met de man-meer-situatie van de gasten kwam HBOK er moeilijk uit. Er ontstonden zo meerdere hachelijke situaties voor het doel van Maarten Daniels. Met een beetje geluk en goed keeperswerk bleven de Zunderdorpers overeind. Faerber raakte de voeten van Daniels en Malmberg verprutste een ogenschijnlijk simpele mogelijkheid.

HBOK-AFC-13

HBOK overleefde deze stormloop en gaf AFC halverwege het tweede bedrijf een koekje van eigen deeg. David Weinstein timede verkeerd op een hoge bal. Maurits Helstone ging er met het leer vandaar en vond uiteindelijk De Haze. Laatstgenoemde omspeelde doelman Jort Berghuis en bracht HBOK voor het eerst in deze wedstrijd aan de leiding.

Dit was een tik voor AFC dat even niet meer in de wedstrijd zat. Het duurde tot tien minuten voor tijd totdat de formatie uit Zuid het heft weer in handen nam. Een prachtige voorzet van Malmberg werd door Faerber binnen gekopt: 3-3. Het werd in de slotminuten nog mooier voor AFC. Scheidsrechter Willems legde de bal opnieuw op de stip na een overtreding van Tijn Hammer op invaller Thijs de Graaf. Dokkum was wederom koelbloedig vanaf elf meter en de winst ging naar de roodzwarten.

HBOK-AFC-14

Voor HBOK, dat voor het eerst verloor sinds 23 januari, was het een behoorlijke domper. “Zuur dat we aan het eind nog een strafschop tegen kregen. Dat was niet slim van ons. Balen, tegen AMVJ kreeg je een dubieuze goal tegen en nu verlies je hem aan het eind. In deze twee duels hebben we te weinig gekregen”, aldus Colijn.

Nihom was voor rust zeker niet tevreden over zijn ploeg. “We gaven het makkelijk weg. Ben blij dat de strafschoppen die we   kregen terecht waren, anders krijg je daar ook weer discussie over. Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar een prachtig duel voor het publiek.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag tweede klasse A.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Rikus de Lange