Home / Algemeen / AFC door gelukkige zege op De Dijk naar veilige plek

AFC door gelukkige zege op De Dijk naar veilige plek

AFC staat weer boven de gevaarlijke streep in de Tweede Divisie. De ploeg van André Wetzel was in de Amsterdamse derby met degradatieconcurrent De Dijk de meest gelukkige. Invaller Eelke de Graaf stal twee minuten voor tijd de drie punten: 2-1.

Het was niet de eerste keer dat De Graaf de stadsgenoot pijn deed. In de heenwedstrijd (1-2 voor AFC) was de spits ook trefzeker. “Volgens mij scoort hij voor de rest nooit, alleen tegen ons”, verzuchtte De Dijk-trainer Jochem Twisker. De oefenmeester bracht met Frank Schilder extra lengte om dat gevaar er uit te halen. “Uitgerekend hij staat volkomen vrij. Daar word ik wel een beetje gek van. Dan gooi je het gewoon weg.”

Een winnaar verdiende het matige duel niet. Kansen waren, met name in de tweede helft, op één hand te tellen. Het gevaar-Ignacio werd negentig minuten lang goed geneutraliseerd door De Dijk. Het inbrengen van De Graaf zorgde voor meer aanvallende dreiging. “Ik wisselde aanvallend om te forceren, want ik wilde geen genoegen nemen met de 1-1. We speelden geen goede wedstrijd, maar pakken toch drie punten door veel wilskracht en een gelukkige wissel”, zei Wetzel.

Al vrij vroeg in de wedstrijd moest de thuisploeg in de achtervolging. Na zeven minuten opende Tim Ruder de score, als eindstation van een aanval uit het boekje: strakke voorzet, terugleggen en binnen schuiven: 0-1. Halverwege de eerste helft bracht Matthijs Jesse AFC weer op gelijke hoogte. De vleugelaanvaller controleerde een voorzet van Milan Hoek om vervolgens in de verre hoek raak te schieten: 1-1.

Na de rust werden de ruimtes op het veld erg groot. AFC had moeite om aanvallend dreigend te zijn en De Dijk kon in de omschakeling slechts een paar speldenprikjes uitdelen. De grootste kans was vlak voor tijd voor Ruder. De aanvallende middenvelder stond vogelvrij bij een voorzet van Harry Zwarthoed, maar hij gaf zijn kopbal te weinig kracht en richting mee. Twee minuten later deed De Graaf dit aan de andere kant van het veld wel.

“Een gelijkspel was gerechtvaardigd”, oordeelde Twisker, die Chakib Tayeb nog met een rode kaart zag vertrekken. “Ik vond ons goed georganiseerd spelen. We hebben weinig weggegeven en waren in de omschakeling dreigender dan AFC. Maar dan moet je wel tot het einde de organisatie op orde houden.” En de degradatiestrijd? “Dat wordt nog moeilijker. Opgeven doen we niet. Deze groep blijft geloven en knokken tot het einde.”

Bij AFC stond op het bord in de kleedkamer de tekst: eindelijk alles in eigen hand. “En we hebben het ook in eigen hand genomen”, vervolgde Wetzel. “We hebben niet goed gespeeld, maar wel keihard gewerkt. Nu staan we op de veertiende plek en daar willen wij niet meer weg.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.

Foto’s Tom Poederbach

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)