Home / Algemeen / AFC heeft promotie in eigen hand na gelijkspel in Almkerk

AFC heeft promotie in eigen hand na gelijkspel in Almkerk

In de strijd om een plek in de eerste klasse heeft AFC vandaag goede zaken kunnen doen. De ploeg van Wessel Colijn speelde op bezoek bij Almkerk met 1-1 gelijk en heeft daardoor alles nog in eigen hand. Volgende week kan het zaterdagelftal van AFC in de thuiswedstrijd tegen Almkerk de promotie naar de eerste klasse veiligstellen.

Op een zonnig sportpark te Almkerk was trainer Colijn na afloop tevreden met de einduitslag. Colijn: “Ik kan hier goed mee leven; 1-1 is een goed resultaat. We hebben vandaag keihard geknokt met z’n allen en dat was best zwaar in het mooie weer. Daarbij vind ik dat de 1-1 na deze 90 minuten ook een terechte uitslag is.”

Deze conclusie van Colijn is zeker juist te noemen, maar de coach zag dat zijn elftal, voornamelijk in de eerste helft, Almkerk behoorlijk achteruit kon drukken. De Amsterdammers kwamen een aantal goed voor het doel van Stefan Wildhagen. Aanvallers Emmanuel Emma’s, Anton Zamiatine en Nabil el Hiyani bezorgden de defensie wel wat problemen en vooral Emma’s was met een goede kopbal dichtbij een treffer. Aan de andere kant mocht AFC wel van geluk spreken toen de mee opgekomen Remy Roodenburg vanaf links uit kon halen en zijn schot rakelings naast zag gaan.

1-1 ALMK-AFC doelpunt Emma's
Foto Tom Poederbach: Emmanuel Emma’s kopt de 1-1 achter doelman Wildhagen

Verder dan dit schot en een overgeschoten bal van Mark van der Meijden kwamen de gastheren niet, terwijl AFC steeds meer ging aanzetten naarmate de tweede helft vorderde. Bobby Gehring schoot net naast nadat Emma’s de bal goed voor hem had neergelegd en een schot van Willem Deetman ging maar net over het doel van Wildhagen. Net daarvoor kwam AFC wel goed weg toen scheidsrechter Selier geen penalty zag in een overtreding van een AFC-verdediger in het strafschopgebied. Aan de andere kant keurde de leidsman een doelpunt van Milan de Wijs af, vanwege een overtreding op Wildhagen. De laatste kans in de eerste helft was voor El Hiyani. Op een voorzet van Zamiatine kon de buitenspeler met zijn hoofd gevaarlijk worden, maar opnieuw stond Wildhagen in de weg. Hierdoor gingen beide elftallen zonder de doelpunten richting de kleedkamers.

Na de rust komt Almkerk iets beter voor de dag en is Michel Kooyman voor het eerst gevaarlijk. Zijn schot wordt echter gepakt door Jort Berghuis. Niet veel later krijgt Berghuis wel een tegentreffer te voorduren. Na een overtreding van Deetman besluit scheidsrechter Selier ditmaal de bal wel op de stip te leggen en Jelle Stalenhoef faalt niet van elf meter: 1-0. Meteen daarna valt ook bijna de 2-0. Kooyman zet een versnelling in vanaf zijn eigen helft en kan richting Berghuis lopen. De aanvaller van de thuisploeg besloot binnen de zestienmeter uit te halen, maar zijn schot spat uiteen op de lat. Hierna lijkt AFC weer wakker geschud en gaat het team van Wessel Colijn weer meer kansen creëren. Zo heeft Deetman pech dat zijn inzet via een voet van een Almkerkse verdediger naast gaat en diezelfde Deetman ziet Wildhagen een hard schot uit de kruising halen. De werklust en het aanvallende voetbal wordt in de tweede helft wel beloond. Een goede aanval over de rechterkant van het veld wordt door Deetman voorgezet. Emma’s wordt vrijgelaten en de spits kan van dichtbij de 1-1 binnen koppen.

Almker doelmab voorkomt 1-2

Na het doelpunt van AFC worden er aan beide kanten mogelijkheden gecreëerd door de teams om er alsnog met de winst van door te gaan. Voor Almkerk is Stalenhoef dicht bij zijn tweede doelpunt, maar de uitstekend keepende Berghuis voorkomt een eventuele treffer. Daarna is Van der Meijden gevaarlijk, maar zijn inzet belandt in het zijnet. AFC krijgt, zoals gezegd, ook wat kansjes: De grootste was een schot van De Wijs, maar deze ging via de bovenkant van de lat over. Vlak voor het einde zet Almkerk nog één keer aan en lijkt de 2-1 alsnog te vallen. Eerst is Berghuis alert op een goede volley van invaller Thomas Blankers en de laatste mogelijkheid voor Niels Nieuwesteeg wordt door de speler voorlangs het doel geschoten. Gelijk na deze kans floot Selier af en kon AFC met een goed gevoel het veld afstappen.

Volgend weekend moet het gebeuren als AFC op het eigen Sportpark Goed Genoeg kan promoveren naar de eerste klasse. Colijn heeft aan vandaag een goed gevoel overgehouden en blikt positief vooruit. Colijn: “Ik heb er zeker veel vertrouwen in. We hebben gezien dat zij via de counter gevaarlijk kunnen worden, maar wij hebben vandaag laten zien dat wij ze achteruit kunnen drukken. Aan de andere kant: de wedstrijd van volgende week is ook weer een finale op zich.”

Send this to a friend