AFC IJburg blij met Onder 23: “Besluit kwam als geroepen”

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het zesde deel spreken we met AFC IJburg.

Fedor Swart is als jeugdcoördinator van de Onder 17 en Onder 19 en komend jaar als coördinator senioren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de oudste jeugd, op weg naar het eerste elftal. Het deed de clubman dan ook deugd dat de KNVB amateurclubs de mogelijkheid biedt om de jeugdopleiding uit te breiden met een Onder 23-team. Het bestuur was direct enthousiast over de geboden mogelijkheid van de voetbalbond. “We waren zelf namelijk al tijden aan het zoeken naar manieren om de Onder 19 bij elkaar te houden. Het besluit van de KNVB kwam dan ook als geroepen”, vertelt Swart. “De afgelopen jaren zijn we heel veel voetballers aan andere clubs kwijtgeraakt die wél Divisie-niveau speelden, waardoor die stap voor ons weer net niet haalbaar was. Voor ons was de Onder 23 een mogelijkheid om de jongens in het vervolg te behouden en deze op een hoger niveau te laten voetballen. Voor die jonge spelers is dat nuttiger dan de vijfde klasse waar ons eerste elftal nu speelt.”

De Onder 19 (eerste- en tweedejaars) van afgelopen seizoen moet na de zomer de basis vormen voor het nieuwe team, aanvullend met spelers van buitenaf voor wie de Onder 23-Divisie aantrekkelijk is. Daarmee moet het de opmaat zijn voor nieuwe jongens van eigen kweek in het eerste elftal. “Dat moet het zeker worden, al moeten we de komende periode kijken hoe het vorm gaat krijgen. Het gaat absoluut helpen dat je de Onder 23-jongens ongelimiteerd mag uitwisselen. We moeten de jongens klaarstomen, zodat ze over twee jaar kunnen doorschuiven en we ook met het eerste elftal stappen kunnen maken.” Swart is tot nu toe behoorlijk tevreden met de samengestelde selectie die bijna rond is. “We zijn nog niet helemaal compleet, maar de kern van de selectie staat. Buiten een uitstekende selectie beschikken we over goede trainers (Celso Cyrus, voormalig prof van onder andere Ajax en Cercle Brugge, en Jason Pattiasina, red.), waar we veel vertrouwen in hebben.”

Het blijft echter lastig voor amateurclubs te bepalen waar ze staan. Zo is IJburg door de KNVB ingedeeld in de Derde Divisie, maar weet Swart niet wat het niveau van de competitie wordt. “Derde Divisie klinkt ambitieus, maar we moeten afwachten hoe de teams van de tegenstanders eruit komen te zien. Als die uit tweede elftal-spelers bestaan, dan is dat wat anders dan de Onder 19 die wij hebben doorgeschoven als basis. Al hebben die zeker Divisie-niveau. Liever echter een te zware dan te makkelijke competitie.” De jeugdcoördinator durft nog geen doelen op te stellen. “We gaan vooral ontzettend ons best doen om beter te worden. Dan gaan we na de competitie zien waar we staan.”

Tekst: Jordi Smit

Nanninga (Sporting Martinus): “Onder 23 perfecte tussenstap voor onze jonge talenten”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)