Ritchie Nanninga

Nanninga (Sporting Martinus): “Onder 23 perfecte tussenstap voor onze jonge talenten”

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het zevende deel spreken we met Sporting Martinus.

Ritchie Nanninga is bij Sporting Martinus bekend als penningmeester en trainer van de Onder 19. Bovendien is de clubman al 30 jaar lid van de Amstelveense vereniging. Voor komend seizoen ligt een nieuwe opdracht voor hem klaar, want hij gaat aan de slag met de Onder 23 van de club. “Ik ben al heel lang jeugdtrainer bij Sporting Martinus. De afgelopen vijf jaar heb ik de Onder 19 onder mijn hoede genomen”, vertelt Nanninga. De oefenmeester zag met eigen ogen dat de stap richting het eerste elftal voor jeugdspelers vaak te groot was. “Nils Spooren en Ralph Rekkers hebben direct de stap gemaakt, maar dat zijn onze grootste talenten. We zien dat veel jongens uit de Onder 19 langer de tijd nodig hebben om aan het seniorenvoetbal te wennen. Dat wilden we in het verleden regelen door van het derde elftal een extra selectieteam te maken. Nu de KNVB met de Onder 23 kwam, waren we gelijk enthousiast. Het is de perfecte tussenstap voor onze jonge talenten.”

Al snel nam Sporting Martinus het besluit dat Nanninga de geschikte man was om trainer van het team te worden. Nanninga kent de jeugdspelers ten slotte al als zijn broekzak en kan zo volgend seizoen verder bouwen waar hij gebleven was. De Onder 19-spelers dienen na de zomer namelijk als basis van het nieuwe Onder 23. “Die spelers ben ik vervolgens gaan bellen om het plan voor te leggen, waarop ik hele enthousiaste reacties kreeg. De Onder 23 klinkt simpelweg ambitieuzer dan het huidige derde elftal, dus toen hebben we het doorgezet. Het eerste elftal blijft ons vlaggenschip, maar daaronder komen twee sterke teams te hangen met de Onder 23 en het tweede elftal. Dat in totaal is de selectie. Zij gaan op dinsdag en donderdag tegelijk trainen, zodat we bijvoorbeeld jonge spelers de kans kunnen geven soms bij het eerste elftal mee te trainen.”

Sporting Martinus hoopt volgend voetbaljaar de talenten in de Onder 23 op deze wijze verder te laten rijpen. “Wij zijn ingedeeld in de Derde Divisie, wat voor ons denk ik het juiste niveau is. Onze Onder 19 speelde afgelopen seizoen Hoofdklasse en stond met negen punten uit drie wedstrijden bovenaan in de promotiepoule. We hadden écht het gevoel dat we voor het kampioenschap konden spelen, dus ontzettend jammer dat het is stopgezet door corona. Onze tegenstanders in de Derde Divisie hebben echter allemaal Onder 19-elftallen die Hoofdklasse of hoger spelen, dus dat is uitdagend genoeg voor het eerste jaar.” Nanninga is benieuwd wat de verhoudingen gaan worden. “Ik vind het lastig om te voorspellen hoe clubs de Onder 23 gaan benaderen. Komen daar bijvoorbeeld écht de toptalenten van de Onder 19 in? Of zien ze het meer als team onder het eerste elftal? Dat maakt de krachtverhouding ingewikkeld. Laat ons komend seizoen gewoon meedraaien. Dan zien we wel wat mogelijk is.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Alex van Elven

ZSGOWMS borduurt met Onder 23-competitie verder op beleid

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)